Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε νέα υψηλά 13 ετών με «οδηγό» Τράπεζα Πειραιώς και πληροφορική

από Team MyPortal.gr
sms

Συνεδρίαση καθαρά ανοδικής κίνησης, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να παίρνει «ανοδικά καύσιμα» από την εκκίνηση του placement της Πειραιώς, αλλά και το deal Entersoft – Softone.

Πιο συγκεκριμένα, το «πράσινο φως» για το placement του 27% της Τράπεζας Πειραιώς έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ που συνεδρίασε το Σάββατο και σήμερα άνοιξαν τα βιβλία προσφορών σε Ελλάδα και Εξωτερικό, μέσω της διαδικασίας του accelarated book bulding, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη. Το εύρος τιμών θα είναι μεταξύ 3,7 και 4 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού θα διατεθεί στους ξένους επενδυτές και ένα μικρό κομμάτι (15%) στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με αναλυτές, «το placement της Πειραιώς είναι το επόμενο ‘στοίχημα’ για την αγορά, το πιο κρίσιμο από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν έλαβε χώρα αντίστοιχη συναλλαγή για την Εθνική Τράπεζα. Μολονότι η συγκυρία είναι διαφορετική, όπως και οι αποτιμήσεις, με ενδιαφέρον θα αναμένει η αγορά τον βαθμό υπερκάλυψης του τωρινού placement, αλλά και το που θα ‘κλειδώσει’ η τιμή».

Με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρονται σε θεματική υπερκάλυψη από τα πρώτα έξι λεπτά, το μόνο βέβαιο είναι ότι το Χ.Α. θα βγει «αναβαπτισμένο» από τις τελευταίες εξελίξεις και ο τραπεζικός κλάδος θα ηγηθεί της νέας ανοδικής κίνησης, τραβώντας ψηλότερα τον γενικό δείκτη.

Ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο προσκήνιο, καθώς στις 7 τρέχοντος μήνα, ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Alpha Bank (πρωί) και Eurobank (απόγευμα), ενώ το επόμενο ζητούμενο είναι το που θα κατευθυνθεί η ρευστότητα που θα απελευθερωθεί μετά την ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς και αν θα επαληθευτούν χρηματιστές που εκτιμούν ότι μέρος από αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στο χρηματιστηριακό ταμπλό, σε δεύτερη φάση. Σε νέα ιστορικά υψηλά οι περισσότεροι από τους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες – σηματωρούς, ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «κάθε διόρθωση που δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες αιτίες μεγάλου βεληνεκούς, δίνει ευκαιρίες (επανα)τοποθέτησης. Το πολυαναμενόμενο placement της Πειραιώς θα ‘μετρήσει’ τις δυνάμεις της αγοράς, την ώρα που πληθαίνουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2023, ενώ γίνονται γνωστά και τα πρώτα deals, όπως αυτό που ανακοινώθηκε μεταξύ Entersoft (+6,38%) και Softone και το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την αναμενόμενη δημόσια πρόταση, για τους μετόχους της πρώτης, στα 8,00 ευρώ ανά μετοχή».

Επιπλέον, τέλος της εβδομάδας ανακοινώνεται η αξιολόγηση της DBRS, με τον καναδικό οίκο να έχει εντάξει την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα και που για ορισμένους θεωρείται μία πρώτη ένδειξη πριν την σημαντική ετυμηγορία της Moody’s, στις 15 Μαρτίου.

Από την άλλη, νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Motor Oil στα 36,7, από 27,9 ευρώ θέτει η Optima σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση «buy».

Περαιτέρω ράλι στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, καθώς και σημαντικό rerating στα ελληνικά assets αναμένει η Axia Research. «Οι επενδυτές αναγνωρίζουν την πρόοδο και το πολύ θετικό story της Ελλάδας και αυτό αντανακλάται στην ισχυρή ζήτηση», σημειώνει και αποκαλύπτει τα «top picks» της από το ελληνικό χρηματιστήριο, επαναλαμβάνοντας τις συστάσεις «αγοράς».

Ανεβάζει  τις τιμές-στόχους, για την Alpha Bank στα 2,30 ευρώ, από 2,00 ευρώ, για την Eurobank σε 2,50 ευρώ, από 2,30 ευρώ, για την Εθνική σε 8,80, ευρώ από 7,40 ευρώ, ενώ για την Πειραιώς διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο στα 5,00 ευρώ. Έτσι, στα «top picks» περιλαμβάνονται οι ΔΕΗ με τιμή-στόχο στα 22,60 ευρώ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ με τιμή-στόχο τα 24,80 ευρώ, η Mytilineos με τιμή-στόχο στα 43,10 ευρώ, η Jumbo με τιμή-στόχο στα 31,40 ευρώ, και η EXAE με τιμή-στόχο στα 6,40 ευρώ.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.437,65 μονάδες (+1,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 13 ετών και στις 1.434,87 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,85%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 130,5 εκατ., από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Alpha Bank (+3,05%), Eurobank (+1,23%), Πειραιώς (+5,82%), ΟΠΑΠ (+1,23%), ΕΛΧΑ (+1,35%), Quest (+1,58%), Motor Oil (+1,48%), Mytilineos (+1,21%).

Από τους τίτλους που υποχώρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-1,09%), HelleniQ Energy (-1,34%), TITC (-1,89%) και ΕΥΔΑΠ (-1,77%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των Ίλυδα (+9,29%), Realcons (+7,29% και νέα ιστορικά υψηλά), Centric (+6,41%) και Profile (+6,21%).