Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα κέρδη 1,14% με υψηλό τζίρο

από Team MyPortal.gr
sms

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, για τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο οποίος και σήμερα πήρε περισσότερες βοήθειες από τα μη τραπεζικά blue chips, ενώ σαφώς πιο διστακτική παρέμεινε η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν αποτέλεσμα αναγνωριστικών κινήσεων, από πλευράς αγοραστών, που προσπάθησαν να δώσουν συνέχεια στην αντίδραση που ξεκίνησε χθες από τις 1.360 μονάδες, διακόπτοντας το τετραήμερο πτώσης που είχε προηγηθεί, βοηθούμενοι και από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες, όπως αυτά της Jumbo.

«Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής και ενώ συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου, δεν αποκλείεται αυτή η αντίδραση να συνεχιστεί, έως ότου έχουμε νεότερα», υποστηρίζουν αρκετοί χρηματιστές.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι γεωπολιτικές ανησυχίες, πάνε στην άκρη για τις διεθνείς αγορές και κατ’ επέκταση και για το ελληνικό χρηματιστήριο, για αυτό τον λόγο οι κινήσεις των ενεργών επενδυτών απαιτούν προσοχή και αυξημένα αντανακλαστικά.

Η προσοχή και στις δηλώσεις αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών, με την Κριστίν Λαγκάρντ να εκτιμά ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο μεγάλο σοκ» και τον Jerome Powell να σημειώνει πως «δεν είναι και τόσο βέβαιος, πλέον, για τις μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024, καθότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ παραμένει υψηλότερος των προβλέψεων και εκτός ανεκτών -τεχνικών ορίων».

Σε επίπεδο γενικού δείκτη, η ανοδική αντίδραση ήρθε από τη ζώνη των 1360 μονάδων, που αφορούσε ούτως ή άλλως σημείο από όπου θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μια τέτοια προσπάθεια, με πρώτο ζητούμενο την επιστροφή υψηλότερα των 1.395 – 1.400 μονάδων.

Σε αντίθετη περίπτωση, επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 1.360 μονάδων, θα απαιτήσει κινήσεις μείωσης θέσεων και αύξησης της ρευστότητας.

Για όσους συνεχίζουν να κινούνται στα στενά όρια της υψηλής κεφαλαιοποίησης, προσοχή θα απαιτήσουν οι τίτλοι που μπήκαν επικεφαλής στην προσπάθεια αντίδρασης που ξεκίνησε χθες.

Για ένα καλό set ετήσιων αποτελεσμάτων της Jumbo κάνει λόγο η NBG Securities, καθώς, όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή εταιρεία, ευθυγραμμίστηκε σε γενικές γραμμές με τις προσδοκίες της. Σε αυτό το πλαίσιο, θέτει ως τιμή-στόχο τα 32,3 ευρώ. Παράλληλα, η NBG δίνει σύσταση «outperform» για τον τίτλο της Jumbo.

Η Citi προτείνει σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή της Jumbo με τιμή- στόχο τα 31,50 ευρώ. Χαρακτηρίζει τα περιθώρια κερδοφορίας για την περσινή χρονιά ισχυρά και πάνω από τις εκτιμήσεις της, στοιχείο το οποίο μαζί με την ισχυρή ανάκαμψη το φετινό Μάρτιο, θα πρέπει να στηρίξει τις μετοχές της εταιρείας στο ταμπλό του Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1.381,11 μονάδες (+1,14%), για να κλείσει στις 1.381,07 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,14%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 116 εκατ., από τα οποία τα 18 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με αρνητική μεταβολή έκλεισαν μόνο οι  ΔΕΗ (-0,18%) και Cenergy (-0,57%).

Αντίθετα, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Aegean Airlines (+2,71%), Lamda Development (+3,61%), Jumbo (+2,79%), Mytilineos (+2,81%), Autohellas (+2,12%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,35%) και Τέρνα Ενεργειακή (+2,59%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Κέκροψ (+6,04%), Q&R (+4,13%), Epsilon Net (+3,93%) και Intralot (+3,25%).

Από σήμερα, οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος (-4%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,6720 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,6384 ανά μετοχή).

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των δικαιωμάτων ΞΥΛΚΔ & ΞΥΛΠΔ της εταιρείας Interwood συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης ορίστηκε η 22/4/2024.