Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 0,71% στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

από Team MyPortal.gr
sms

Καθώς η διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα στη Μέση Ανατολή είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο αναγκάστηκαν να αποτιμήσουν το ρίσκο εμπροσθοβαρώς, αποφεύγοντας την ανάληψη νέων επενδυτικών κινδύνων και υπέρβαρων θέσεων και ελέγχοντας τη μόχλευση στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η σημερινή κίνηση του Χ.Α., προς χαμηλότερα επίπεδα, ασφαλώς και αιφνιδίασε όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό επί καθημερινής βάσεως, καθώς ο γενικός δείκτης επέδειξε διαθέσεις υπεραπόδοσης στην πτωτική κίνηση, την ώρα που τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν σαφώς πιο ψύχραιμα, με τον γερμανικό DAX να καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Αυξημένη προσοχή συνιστούν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι «οι γεωπολιτικές ανησυχίες έρχονται να προστεθούν στην απομάκρυνση της προοπτικής μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ και ίσως και από την ΕΚΤ (στην Ευρώπη, υπό αξιολόγηση θα τεθεί το επίπεδο των επιτοκίων τον Ιούνιο, ανάλογα με τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες εβδομάδες) και είναι εύκολα αντιληπτό, ότι μια σειρά δεδομένων αλλάζουν αναπόφευκτα, για τις αγορές. Το κρίσιμο, στο οποίο θα εστιάσουν οι αγορές είναι αν, πότε και με ποιο τρόπο θα αντεπιτεθεί το Ισραήλ στο Ιράν».

Είναι γνωστό ότι οι αγορές αποστρέφονται οποιαδήποτε γεωπολιτική ένταση. Παρά το γεγονός ότι, τουλάχιστον, σήμερα η αγορά πετρελαίου δεν δείχνει να επηρεάζεται, οι κινήσεις των συμβολαίων του «μαύρου χρυσού» θα παραμείνουν στο επίκεντρο της προσοχής των traders, καθώς οποιαδήποτε αυξητική κίνηση θα έχει αντίκτυπο στον πληθωρισμό, άρα και στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, όσον αφορά την επιτοκιακή τους πολιτική (χωρίς κάποιο χρονοδιάγραμμα, πλέον ως προς την πολυαναμενόμενη παρέμβαση στα ήδη υψηλά επιτόκια).

«Εξάλλου, μια τέτοιου είδους πολεμική συγκυρία θα δημιουργούσε έντονα αρνητικό κλίμα στην επενδυτική κοινότητα, με τα προϊόντα μέσου και υψηλού ρίσκου να πλήττονται πρώτα, εξαιτίας της αντίστοιχης αύξησης στα ασφάλιστρα κινδύνου», σημειώνει εγχώριος παράγοντας της αγοράς.

Στο Χ.Α. και όσον αφορά την τεχνική εικόνα του γενικού δείκτη, σημεία – κλειδιά παραμένουν οι 1425 μονάδες, όπου αναχαιτίστηκαν πρόσφατα οι αγοραστές, συντηρώντας τον δείκτη εντός επικίνδυνου σχηματισμού πλαγιολίσθησης και οι 1375 μονάδες, επίπεδο που δοκιμάστηκε σήμερα σαν χαμηλό ημέρας. Επομένως, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για το ερχόμενο διάστημα, απαιτείται σύνεση στις επενδυτικές αποφάσεις.

Εξαιρετικά κακή η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, η οποία επιδεινώθηκε από την γνωστή απόσυρση των αγοραστών από το σύνολο, σχεδόν, των τίτλων.

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Mytilineos στα 48,4, από 45,2 ευρώ δίνει η Eurobank Equities μετά την ανακοίνωση του deal με τη ΔΕΗ, διατηρώντας τη σύσταση «buy» και την μετοχή στις κορυφαίες επιλογές της από το ταμπλό. Η χρηματιστηριακή προβλέπει πλέον ότι η εισηγμένη θα εμφανίσει λειτουργικά κέρδη 1,14 δισ. ευρώ φέτος, αυξημένα κατά 13%, με τη μέση ετήσια άνοδο των EBITDA στην τριετία να διαμορφώνεται στο 10%.

«Επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση ‘Buy και για τις τρεις τράπεζες που καλύπτουμε, με προτίμηση στη Eurobank (PT στα €2,45) λόγω των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της. Εξακολουθούμε να βλέπουμε μια αξιοπρεπή άνοδο για την Τράπεζα Πειραιώς (PT στα €4,90), λόγω του ελκυστικού συνδυασμού κερδοφορίας/αποτίμησης, και για την Εθνική Τράπεζα (PT στα €9,10) δεδομένης της ισχυρής κερδοφορίας και των επιλογών που έχει επί του πλεονάζοντος κεφαλαίου της», επισημαίνει η Alpha Finance.

O γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.375,44 μονάδες (-1,80%), για να κλείσει στις 1.390,69 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0.71%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 155 εκατ., από τα οποία τα 8,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι  Alpha Bank (-1,25%), Eurobank (-1,14%), Εθνική (-2,22%), Aegean Airlines (-2,71%), Quest (-1,14%), Lamda Development (-2,42%), Autohellas (-1,35%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,20%), ΔΕΗ (-2,67%), ΕΛΧΑ (-2,16%) και ΕΥΔΑΠ (-1,23%). Αντίθετα, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι Viohalco (+0,19%), Coca Cola (+0,35%), HelleniQ Energy (+1,11%), Jumbo (+1,06%), Ελλάκτωρ (+1,63%) και Σαράντης (+1,79%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+4,40%), ΓΚΜΕΖΖ (+3,88%), Reds (+3,20%), ΦΒΜΕΖΖ (+1,69%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,53%).

Από σήμερα, οι μετοχές της Πετρόπουλος (-7,22%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,8644737439 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,8212500567 ανά μετοχή).

Η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των 34.986.430 (ΞΥΛΚΔ) και 2.566.836 (ΞΥΛΠΔ) δικαιωμάτων, της εταιρείας «ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ-ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ Α.Τ.Ε.Ν.Ε.», συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, παρατείνεται έως και την 17/4/2024. Αντίστοιχα, η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης παρατείνεται έως και την 22/4/2024.