Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 0,30% με τους αγοραστές να ελέγχουν την κατάσταση

από Team MyPortal.gr
sms

Μπορεί ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου να ξεκίνησε τις σημερινές συναλλαγές ήπια ανοδικά, όμως πολύ γρήγορα οι πωλητές ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες και ο δείκτης βρέθηκε να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 1.400 μονάδων, για να ακολουθήσει σχετική αντίδραση, που μείωσε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.415,11 (+0,22%) και 1.396,03 μονάδων (-1,13%)  και έκλεισε στις 1.407,74 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,30%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 95 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Και η σημερινή συνεδρίαση, ήλθε να επιβεβαιώσει ότι μέρος των traders έχει επιλέξει να προχωρήσει σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις θέσεων, για να αυξήσει ρευστότητα, λίγο πριν τις ανακοινώσεις για το placement της Τράπεζας Πειραιώς.

Κατά τα άλλα και σήμερα η εγχώρια αγορά έδειξε ότι συνεχίζει να κάνει διαχείριση κεκτημένων με αμυντικά χαρακτηριστικά, την ώρα που συνεχίζονται οι επιμέρους διορθωτικές κινήσεις σε πολλές μετοχές, χωρίς αυτό να έχει κατ’ ανάγκη αντανάκλαση στο γενικό δείκτη, λόγω του συνεχιζόμενου «rotation» στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Από την άλλη, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα αποτελέσματα του 2023, που αναμένεται να πυκνώσουν τις επόμενες εβδομάδες, βοηθώντας στις πιθανές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «η επικείμενη διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την τράπεζα Πειραιώς, αποτελεί το σημείο καμπής για την «επόμενη μέρα» του Χ.Α., με τους traders να παραμένουν επιφυλακτικοί τις τελευταίες ημέρες, καθώς περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ποσοστό διάθεσης, αλλά και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες του placement».

Στα θετικά θα πρέπει να προσμετρηθεί ότι η όποια αναζήτηση ρευστότητας έχει μείνει σε απόλυτα ελεγχόμενα επίπεδα, με τα μεγάλα ενεργά χαρτοφυλάκια να δείχνουν ότι δεν θέλουν να χαλάσουν το θετικό momentum της αγοράς.

Από την αρνητική εικόνα που επικράτησε σήμερα στο ταμπλό, διαφοροποιήθηκε η Quest Holdings (+2,75%), η οποία συνέχισε την ανοδική αντίδραση, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι «έχει γίνει αποδέκτης ενδιαφέροντος και προτάσεων, σχετικά με την ACS, από διεθνείς δυνητικούς επενδυτές».

Εν τω μεταξύ, στα 603 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 64% σε ετήσια βάση, θα διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank για το 2023, προβλέπει η Optima σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση «buy» και την τιμή-στόχο των 2,1 ευρώ.

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Viohalco (+2,41%), Quest (+2,75%) και Cenergy (+3,86%).

Από τους τίτλους που υποχώρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-1,51%), HelleniQ Energy (-1,70%), Motor Oil (-1,28%) και ΕΥΔΑΠ (-1,06%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των Εβροφάρμα (+14,47%), Κυριακούλη (+10,22%) και Doppler (+4,79%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της ρυθμιζόμενης αγοράς του Χ.Α. οι 130.000 κοινές ονομαστικές ομολογίες της Intralot, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000, που προέκυψαν από την έκδοση κοινού εταιρικού ομολόγου, διάρκειας 5 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 27/2/2024 και σταθερού επιτοκίου 6,00% ετησίως.