Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 0,13% στις παρυφές των 1.500 μονάδων

από Team MyPortal.gr
sms

Σε ασκήσεις ισορροπίας και ανίχνευσης διαθέσεων αναλώθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τη χθεσινή ανοδική κίνηση, που έφερε τον γενικό δείκτη στις παρυφές των 1.500 μονάδων.

Μικτή η εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τους δείκτες να παίρνουν ώθηση από τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η Alpha Bank, όμως από την άλλη, οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ήταν «πλειοψηφικό ρεύμα» στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό και σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Σύμφωνα με αναλυτές, «σε εγχώριο επίπεδο η προσοχή των ενεργών επενδυτών μεταφέρεται εκ νέου στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία μέχρι στιγμής, δείχνουν πως οι επιδόσεις των εισηγμένων είναι καλύτερες των εκτιμήσεων, με την Alpha να έχει ανακοινώσει πριν το άνοιγμα ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο και επίτευξη κερδών ύψους €211,1 εκατ., το υψηλότερό τους επίπεδο μετά την οικονομική κρίση, ενώ μετά τη λήξη των σημερινών συναλλαγών, αναμένονται οι ανακοινώσεις από Eurobank και HelleniQ Energy».

Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης και τις απόλυτα αναμενόμενες, ήπιες, απώλειες, όλα δείχνουν ότι ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να παρουσιάζει ενδιαφέρον, εν μέσω μπαράζ από «εισαγόμενες» θετικές εκθέσεις  και αναβαθμίσεις των τιμών – στόχων.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι χρηματιστηριακοί παράγοντες που υποστηρίζουν πως «ο τραπεζικός είναι ο κλάδος που θα αλλάξει επίπεδο την εγχώρια αγορά, σπρώχνοντας τον γενικό δείκτη ψηλότερα των 1.500 μονάδων και μένει να φανεί αν θα γίνει άμεσα η προσπάθεια υπέρβασης, ή θα μεσολαβήσει κάποια διαδικασία συσσώρευσης και ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα παραμένει υποστηρικτικό και μόλις χθες σωρεία από διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, «το ελληνικό χρηματιστήριο έχει μία σημαντική ευκαιρία να συνεχίσει ανοδικά και να κλείσει την ‘ψαλίδα’ των αποτιμήσεων με τις ξένες αγορές και αυτή την προσπάθεια, ‘πρώτο βιολί’ θα είναι ο τραπεζικός κλάδος, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι επισημαίνουν πως οι ελληνικές τράπεζες, παρά την ανοδική κίνηση που έχει προηγηθεί, συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με σημαντικό discount έναντι των τραπεζών των αναδυόμενων αγορών».

Δεν ήταν «καλή μέρα» σήμερα για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς λιγόστεψε σημαντικά ο αριθμός των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε και ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.497,35 (+0,25%) και 1.487,12 μονάδων (-0,44%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.491,71 μονάδες (-0,13%), ενώ ο τζίρος έφτασε τα 127 εκατ., από τα οποία τα 29,4 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-1,76%), Aegean Airlines (-1,35%), HelleniQ Energy (-1,76%), Quest (-1,86%), Lamda Development (-2,54%), Jumbo (-1,71%).

Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+1,58%) και Eurobank (+2,09%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Ικτίνος (+4,12%), Έλαστρον (+2,98%), Intralot (+2,11%) και Κρι Κρι (+1,85%).