Χερσαία επίθεση φέρεται να ετοιμάζει το Ισραήλ – Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων

από Team MyPortal.gr
sms

Σε ανακοίνωση της έναρξης επιχείρησης απομάκρυνσης άμαχων Παλαιατινίων από τη Ράφα προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προχώρησαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε μια εξέλιξη που μοιάζει να σηματοδοτεί την έναρξη μιας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της πόλης. O ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι ζήτησε από τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Ράφα να μετακινηθούν σε κοντινή “ανθρωπιστική περιοχή” χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση προσωρινή και «περιορισμένης κλίμακας».

«Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Πρόκειται για μια επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας», επανέλαβε ο ίδιος.

Όπως εξήγησε ο ισραηλινός στρατός, η απομάκρυνση από το ανατολικό τμήμα της Ράφα αφορά «περίπου 100.000 ανθρώπους», ενώ τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι μετακινούνται σε ανθρωπιστικές περιοχές που είναι «πιο ασφαλείς», αν και, όπως πρόσθεσε, είναι γνωστό ότι η Χαμάς εκτοξεύει πυρά από εκεί.

Στην ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι αφίσες, μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, τηλεφωνικές κλήσεις και ανακοινώσεις μέσω του Τύπου θα χρησιμοποιηθούν ώστε “να ενθαρρυνθούν οι κάτοικοι της ανατολικής Ράφα να μετακινηθούν προς τις διερυμένες ανθρωπιστικές περιοχές”.

Το Ισραήλ ζητά από 100.000 Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τμήμα της Ράφα – Μιλά για «προσωρινή επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Army Radio, προς το παρόν οι απομακρύνσεις αμάχων επικεντρώνονται σε περιφερειακές συνοικίες της Ράφα από τις οποίες οι Παλαιστίνιοι θα μεταφερθούν σε σκηνές στη Χαν Γιούνις και την αλ Μουγουάσι.

Επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ δηλώνει ότι στη Ράφα έχουν καταφύγει χιλιάδες μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης και τονίζει ότι δεν θα πετύχει τη νίκη αν δεν εισβάλει στην πόλη.

Ωστόσο στη Ράφα έχουν καταφύγει περισσότερο από 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, με τη Δύση και τη γειτονική Αίγυπτο να εκφράζουν φόβους ότι μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη θα προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχ

Μετέωρες οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός – Συνομιλίες σε Ντόχα και Κάιρο

Η επίθεση στο πέρασμα ήρθε καθώς οι ελπίδες για τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο φάνηκε να οδηγούνται σε αδιέξοδο, καθώς έγιναν εμφανείς οι διαφορές των δύο πλευρών, κυρίως για την εφαρμογή διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς επανέλαβε το αίτημά της για τον τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων για να λάβει την κατηγορηματικά αρνητική απάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η αντιπροσωπεία των διαπραγματευτών της αναχωρεί για τη Ντόχα, αφού ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες με τους Αιγύπτιους μεσολαβητές στο Κάιρο.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς πήγε και αυτός στη Ντόχα, για επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και σήμερα Δευτέρα αναμένεται στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.