Αξιωματούχος Ιράν: Θα αλλάξουμε το πυρηνικό μας δόγμα, αν απειληθεί η ύπαρξή μας

από Team MyPortal.gr
sms

Το Ιράν θα πρέπει να αλλάξει το πυρηνικό του δόγμα εάν η ύπαρξή του απειληθεί από το Ισραήλ, δήλωσε ο σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη της χώρας, Καμάλ Χαράζι, προκαλώντας εκ νέου ανησυχίες.

«Δεν έχουμε αποφασίσει να κατασκευάσουμε πυρηνική βόμβα, αλλά αν απειληθεί η ύπαρξη του Ιράν, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε το στρατιωτικό μας δόγμα», δήλωσε ο Χαράζι, όπως μετέδωσε το ιρανικό Student News Network την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει τέτοια όπλα.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ απαγόρευσε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων με φετφά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, επαναλαμβάνοντας τη στάση του το 2019 λέγοντας: «Η κατασκευή και η αποθήκευση πυρηνικών βομβών είναι λάθος και η χρήση τους είναι haram (θρησκευτικά απαγορευμένη) … Αν και διαθέτουμε πυρηνική τεχνολογία, το Ιράν την έχει αποφύγει σταθερά».

Ωστόσο, ο τότε υπουργός Πληροφοριών του Ιράν δήλωσε το 2021 ότι η δυτική πίεση πιθανόν να ωθήσει την Τεχεράνη να αναζητήσει πυρηνικά όπλα.

«Σε περίπτωση επίθεσης στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις από το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ), η αποτροπή μας θα αλλάξει», πρόσθεσε ο Χαράζι.

Τον Απρίλιο, το Ιράν και το Ισραήλ έφθασαν στο ανώτατο επίπεδο έντασης, με την Τεχεράνη να εκτοξεύει άμεσα περίπου 300 πυραύλους και drones εναντίον του Ισραήλ ως αντίποινα για ένα ύποπτο θανατηφόρο ισραηλινό πλήγμα στο συγκρότημα της πρεσβείας της στη Δαμασκό.