Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά: «Η Θεσσαλονίκη θα είναι καλύτερη σε όλα τα επίπεδα την επόμενη πενταετία»

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στη Χρύσα Κυριακού

Η Αθήνα Αθανασιάδου -Αηδονά αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που εμπιστεύεται απόλυτα ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Για το λόγο αυτό της ανέθεσε και τα καθήκοντα της Αναπληρώτριας Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με αρμοδιότητα στους τομείς Οικονομικών και Προγραμματισμού. Τομείς που τους γνωρίζει πολύ καλά καθώς για περισσότερα από δέκα χρόνια τους έχει υπό την εποπτεία της.

Για περισσότερα από δέκα χρόνια έχετε υπό την εποπτεία σας τα οικονομικά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο τομέας ευθύνης σας είναι νευραλγικός. Πως εκτιμάτε τη μέχρι τώρα πορεία του;

Οπωσδήποτε είναι ο πιο νευραλγικός τομέας της λειτουργίας ενός Οργανισμού. Εδώ ξεκινούν και σταματούν όλα με την έννοια ότι για κάθε δαπάνη, από το πρώτο μέχρι τα εκατομμύρια ευρώ των τεχνικών έργων διέρχονται μέσα από την οικονομική μας υπηρεσία και, φυσικά, μέσα από την αναβαθμισμένη Περιφερειακή Επιτροπή πλέον, η οποία με τον Ν.5056/23 αντικατέστησε την μέχρι πρότινος Οικονομική Επιτροπή, ασκώντας πλέον αρμοδιότητες και της πρώην Εκτελεστικής Επιτροπής που καταργήθηκε. Είμαστε δηλαδή το γρανάζι μιας καλοκουρδισμένης μηχανής που είναι απαραίτητο για την καλή της λειτουργία. Μέχρι σήμερα, για πάνω από δέκα χρόνια όπως είπατε, έχω υπό την εποπτεία μου τον μηχανισμό αυτόν και, τολμώ να πω, ότι είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτό στηρίζεται σε δύο διαπιστώσεις. Πρώτη ότι ξεπεράσαμε όλες τις μεγάλες κρίσεις με κορυφαία εκείνη του κορωνοϊού κινητοποιώντας τους πόρους που είχαμε στη διάθεσή μας, εθνικούς και ευρωπαϊκούς χωρίς κραδασμούς στη λειτουργία και στη συνέχιση του αναπτυξιακού μας προγραμματισμού και δεύτερη διαπίστωση, ότι η οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε επίπεδα  τέτοια που δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης από κανέναν. Εξάλλου, γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας ότι λειτουργώ πάντα με απόλυτη διαφάνεια, λογοδοσία και σεβασμό στους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας.

Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία που να περιγράφουν την οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;

Στην τριμηνιαία έκθεση αποτελεσμάτων της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το Δ’ τρίμηνο του 2023 το σύνολο των ΕΣΟΔΩΝ ανέρχεται σε 375.901.904,46 ευρώ με το ποσοστό των εισπραχθέντων προς τα προϋπολογισθέντα έσοδα να διαμορφώνεται στο 81,39% και το ποσοστό των εισπραχθέντων προς τα βεβαιωθέντα έσοδα σε 98,29%, ενώ, το σύνολο των πληρωθέντων δαπανών για περιφερειακά έργα και έργα δημοσίων επενδύσεων ανήλθε στο ποσό των 216.025.865,71 ευρώ. Είναι εξίσου σημαντικό να αναφέρω ότι η Περιφέρεια εκτελεί πλέον την μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση – το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 – που υπήρξε ποτέ για την Κεντρική Μακεδονία, κάτι που μας κάνει υπερήφανους διότι είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς και επιμονής, ιδιαίτερα με προσωπικό αγώνα του κ. Τζιτζικώστα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας; Τι μπορεί να αλλάξει στη Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια;

Τα επόμενα σχέδια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν μια κοινή συνισταμένη αγαπητή κυρία Κυριακού. Να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, μέσα από έργα και δράσεις που συντείνουν σε αυτόν τον στόχο. Ως Αν. Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με ευθύνη εκτός από τα Οικονομικά και τον Προγραμματισμό, εργαζόμαστε συνολικά ως Διοίκηση για την ισόρροπη ανάπτυξη των επτά Περιφερειακών μας Ενοτήτων, με παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της καθημερινότητας, αλλά και την υλοποίηση εμβληματικών έργων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Παραλιακό Μέτωπο. Ένα έργο που σχεδίασε και θα υλοποιήσει αποκλειστικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στα Προγράμματα Επενδυτικών Δαπανών υπάρχουν εκατοντάδες έργα, δράσεις, παρεμβάσεις από την αγροτική παραγωγή και την προστασία του περιβάλλοντος, την καινοτομία, τη ψηφιακή διακυβέρνηση και τον τουρισμό, μέχρι τα μεγάλα τεχνικά έργα υποδομών, την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, την ανάδειξη του πολιτισμού και των αρχαιολογικών χώρων. Όλα αυτά είναι ενταγμένα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και προγραμματισμό, με εξασφαλισμένες πιστώσεις και χρονοδιαγράμματα.

Περνώντας τώρα στο δεύτερο σκέλος της πολύ ενδιαφέρουσας ερώτησής σας, θα ήθελα να κάνω μια πρόβλεψη. Ότι η Θεσσαλονίκη ως Μητροπολιτική Ενότητα της Περιφέρειάς μας θα είναι καλύτερη σε όλα τα επίπεδα την επόμενη πενταετία. Διότι, πολλά μπορούν να αλλάξουν με τη συνεργασία όλων, Περιφέρειας, Δήμων, επαγγελματικών και αναπτυξιακών φορέων, επιστημονικών ιδρυμάτων, μονάδων καινοτομίας και της κοινωνίας των πολιτών.

Έχουν προχωρήσει σημαντικά έργα, όπως το Μετρό, έγιναν προσπάθειες και από τον Δήμο και από όλους τους συναρμόδιους φορείς η Θεσσαλονίκη να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Όμως, τα προβλήματα ανακύπτουν και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ιδιαίτερα όταν ακουμπούν την καθημερινότητα των πολιτών. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η ποιότητα ζωής που θέλουμε να αναβαθμίσουμε ξεκινά από τα μικρά πράγματα της καθημερινότητας. Η Περιφέρεια παρεμβαίνει και σε αυτό το επίπεδο με το μεγάλο πρόγραμμα των Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων. Η Θεσσαλονίκη μας δε χρειάζεται ν’ αλλάξει. Χρειάζεται εμείς να σκεφτούμε διαφορετικά, μακροπρόθεσμα, να δώσουμε βήμα στους νέους ανθρώπους που μεγαλώνουν σε μια ψηφιακή εποχή, οι οποίοι πρέπει να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητα και τη ζωντάνια που κρύβουν μέσα τους, που κρύβει αυτή η σπουδαία από κάθε άποψη πόλη.

Ποιοι οι στόχοι της τρέχουσας πενταετίας; Τι να περιμένουν οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας από την Περιφέρεια;

Οι συμπολίτες μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να περιμένουν έργο από εμάς. Από μια Διοίκηση που έλαβε πάνω από 60% στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου οι απαιτήσεις είναι υψηλές. Κι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε και το αφουγκραζόμαστε απόλυτα. Από την πρώτη στιγμή σηκώσαμε μανίκια για να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε, αλλά και να σχεδιάσουμε νέες δράσεις και έργα για την κοινωνία.

Οι προτεραιότητες – στόχοι για τη νέα περίοδο είναι σαφείς. Έμφαση στην υγεία, την παιδεία και την επιχειρηματικότητα, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μέσα από στοχευμένα αντιπλημμυρικά έργα. Η φύση εκδικείται. Συνεπώς, όσα και να γίνουν ποτέ δεν είναι αρκετά. Γι’ αυτό και έχουμε ψηλά στον προγραμματισμό μας την πολιτική προστασία.

Αλλά και την καινοτομία, σε συνδυασμό με τη γενικότερη ψηφιακή μεταρρύθμιση της Περιφέρειάς μας, ως τρίτο πολύ καίριο πυλώνα ανάπτυξης μαζί με τον πρωτογενή τομέα και τον πολιτισμό – τουρισμό. Είναι τα δυνατά μας σημεία ως περιοχή, από την Πέλλα ως τη Χαλκιδική και από το Κιλκίς ως την Πιερία και είμαστε περήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε το μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί πυλώνα σταθερής ανάπτυξης, που όλα αυτά τα χρόνια έχουμε φέρει σημαντικά αποτελέσματα για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Σε μια περιοχή που παράγεται το 25% του ΑΕΠ της Χώρας, οι συμπολίτες μας μπορούν να είναι σίγουροι για ένα πράγμα. Ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε, να αντιμετωπίσουμε όλα τα μεγάλα προβλήματα, ότι θα αξιοποιηθούν όλοι οι χρηματοδοτικοί πόροι και ότι θα προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Για να κάνουμε την Περιφέρειάς μας πρωταγωνίστρια!