ΑΡΣΙΣ: Περίπου 700 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και υπόκεινται σε κάθε είδους εκμετάλλευση

από Team MyPortal.gr
sms

Το 20% των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι παιδιά, ενώ σε περιοχές της Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας τα παιδιά αποτελούν την πλειοψηφία.

Στο παραπάνω ζοφερό συμπέρασμα καταλήγει η έκθεση του ΟΗΕ για την Εμπορία Ανθρώπων που δημοσιοποιήθηκε με αφορμή την 30η Ιουλίου, η οποία έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

Τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη φέρνουν μαζί τους νέες προκλήσεις καθώς συνδέουν τη διακίνηση με την εμπορία ανθρώπων. Τα παιδιά αν και είναι τα πλέον ευάλωτα, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες προκειμένου να αναγνωριστούν νομικά ως θύματα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 700 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, καθώς και παιδιά Ρομά από τα Βαλκάνια έχουν εντοπιστεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και υπόκεινται σε κάθε είδους εκμετάλλευση.

Την εμπειρία της απαγωγής υπολογίζεται ότι έχει βιώσει το 60% με 65% των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας.

Οι ομάδες Κοινωνικής Εργασίας στο Δρόμο (Street Work) της ΑΡΣΙΣ –Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης εντόπισαν το πρώτο εξάμηνο του έτους 190 ανήλικα προσφυγόπουλα, πολλά από τα οποία έπεσαν θύματα παράνομης κατακράτησης μόλις πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας.

Οι διακινητές ζητούν χρήματα από τους γονείς των ανήλικων παιδιών προκειμένου να τα ελευθερώσουν.