Αποχωρεί από την Ελλάδα και την Κύπρο το Γερμανικό φιλελεύθερο Ίδρυμα Friedrich Naumann – FNF

από Team MyPortal.gr
sms

Το Ίδρυμα Friedrich Naumann για την Ελευθερία – Ελλάδας και Κύπρου (FNF) που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2012, ανακοινώνει το κλείσιμο του γραφείου της Αθήνας και τη συνολική αποχώρησή του από την Ελλάδα και την Κύπρο, τον Απρίλιο του 2024.

Η απόφαση, που ελήφθη από το Διοικητικό του Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2023, στο πλαίσιο στρατηγικής αναδιάταξης του Ιδρύματος και ανακατεύθυνσης των πόρων του σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου, οδηγήθηκε με γνώμονα την ενδυνάμωση πρωτοβουλιών για την ελευθερία και τη δημοκρατία υπό τη σκιά της ρωσικής επιθετικότητας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και του συνεχιζόμενου πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Το ελληνικό γραφείο του Ιδρύματος Friedrich Naumann για την Ελευθερία δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα από τα τέλη του 1980. Μετά από σύντομη απουσία επέστρεψε το 2012, σε μία κρίσιμη για την Ελλάδα και τις Ελληνογερμανικές σχέσεις περίοδο.

Τα τελευταία 12 χρόνια, το Ίδρυμα στήριξε τη διοργάνωση και υλοποίηση περισσότερων από 400ων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ακαδημαϊκών ερευνών, επιστημονικών συνεδρίων και εργαστηρίων επιμόρφωσης, σε περισσότερες από 30 πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Συνεργάστηκε με περισσότερους από 500 φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οργανώσεις, δεξαμενές σκέψης, πανεπιστήμια, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, φοιτητές, δήμους και ανεξάρτητους υποστηρικτές, ενώ αποτέλεσε σημαντικό πυλώνα στήριξης πρωτοβουλιών στον μικρό αλλά δυναμικό φιλελεύθερο χώρο στην Ελλάδα.

“Οι στόχοι του FNF, να προωθήσει την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πλουραλιστική δημοκρατία, την οικονομία της αγοράς και το κράτος δικαίου σε Ελλάδα και Κύπρο, υποστηρίζοντας εκδηλώσεις, εκδόσεις, εκπαιδευτικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες, μέσω συνεργασιών με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, παρήγαγε σημαντικά αποτελέσματα. Ελπίζουμε το έργο που παρήχθη όλα αυτά τα χρόνια να παραμείνει, ως παρακαταθήκη για όλους τους φορείς και τους πολίτες που μοιράζονται τις αξίες μας και συνεχίζουν να εργάζονται στην κατεύθυνση διασφάλισης της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.” συμπλήρωσε η Project Coordinator και σημερινή επικεφαλής του γραφείου της Αθήνας, Αλόνα Τατάροβα.

“Όλα αυτά τα χρόνια συμβάλαμε σημαντικά και υποστηρίξαμε με ποικίλους τρόπους οργανώσεις, φορείς και ατομικότητες στην προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της λόγου και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, όπως και της ενδυνάμωσης των γυναικών και της προώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Ο δρόμος προς την ελευθερία είναι ένα δύσκολο ταξίδι που δεν εκπληρώνεται ποτέ.”, συμπλήρωσε η Ελένη Σιαπικούδη Project Assistant του Ιδρύματος.

Το Ίδρυμα Friedrich Naumann για την Ελευθερία, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εστιάζει στην αγωγή του πολίτη και έχει στενούς δεσμούς με το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) της Γερμανίας, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο φιλελεύθερο πολιτικό Ίδρυμα παγκοσμίως, με περισσότερους από 200 εργαζόμενους που προωθούν την αξία της ελευθερίας σε 60 χώρες ανά τον κόσμο.