Η απλή αναλογική στο επίκεντρο της συζήτησης για την Αυτοδιοίκηση στο Αναπτυξιακό Συνέδριο

από Team MyPortal.gr
sms

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί απο το Υπουργείο Εσωτερικών ο νέος “Καλλικράτης” που μεταξύ άλλων θα προβλέπει την καθιέρωση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. Το θέμα απασχόλησε μεγάλο μέρος της πρώτης Συνεδρίας του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας που ήταν αφιερωμένη στα θέματα πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, μια συζήτηση που έγινε παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Μαρίας Κόλλιας-Τσαρουχά και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είπε πως οι αιρετές ηγεσίες πρέπει να πατάνε στα πόδια τους με πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο και αυτό θα γίνει και με ποιο αποφασιστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Πρόσθεσε πως στόχος πρέπει να είναι οι ευρύτερες συναινέσεις σε τοπικό επίπεδο και αυτές να αντανακλώνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, δείχνοντας πως το Υπουργείο επιμένει στην απλή αναλογική, παρά τις αυτοδιοικητικές αντιδράσεις.

Αντιδράσεις που κατατέθηκαν και απο πολλούς Δημάρχους στις εισηγήσεις τους. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου είπε πως η απλή αναλογική στοχεύει στην κηδεμονία των Δήμων, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης πως θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Γιάννης Τσουκνιδάς πως με την απλή αναλογική δεν θα λειτουργήσει κανένα δημοτικό συμβούλιο.