Απεργία 17 Απρίλη: Τι ζητούν οι εργαζόμενοι, τι λένε οι εργοδότες

από Team MyPortal.gr
sms

Του: Σταύρου Αλχατζίδη

Με κεντρικό σύνθημα «η ακρίβεια στο θεό οι μισθοί μας στα τάρταρα» η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος ( ΓΣΕΕ) προετοιμάζει την απεργιακή κινητοποίηση της 17ης Απριλίου.

Από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Γιάννης Παναγόπουλος εξήγησε, ότι δύο είναι τα κεντρικά αιτήματα: Οι αυξήσεις των μισθών και η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Ειδικότερα η ΓΣΕΕ προτείνει: Κατώτατο μισθό στα 908 ευρώ, δραστική αντιμετώπιση της ακρίβειας και σειρά μέτρων ενίσχυσης.

«Δεν ζητάμε σίτιση στο πρυτανείο ζητάμε αυξήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αγοραστική μας δύναμη. Η τελευταία αύξηση που έγινε δεν έχει καμία λογική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να αντιδράσουμε γιατί η ακρίβεια σαρώνει τα πορτοφόλια μας», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης θεωρεί ότι τα 80 ευρώ παραπάνω που ζητάει η ΓΣΕΕ δεν έχουν να προσφέρουν κάτι όσο η ακρίβεια γιγαντώνεται.

«Και 1900 ευρώ να πάει ο μισθός αν δεν αντιμετωπιστεί η ακρίβεια τότε δεν θα γίνει κάτι επί της ουσίας», τονίζει ο κ. Φιλιππίδης.

Ο πρόεδρος της ένωσης εστιατόρων, ψητοπωλών και καφέ – μπαρ Θεσσαλονίκης Γιάννης Φιλοκώστας καταθέτει τον προβληματισμό του.

«Οι μισθοί ανεβαίνουν και μαζί ανεβαίνουν και οι εισφορές προς τους εργαζόμενους. Παράλληλα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις αυξήσεις στα ενεργειακά και τις πρώτες ύλες. Από που λοιπόν περιμένουν να βγουν αυτά τα χρήματα;», υπογραμμίζει.
Προσθέτει επίσης: «Πως με τους εργαζόμενους μας δεν είμαστε εχθροί αλλά συνάδελφοι, Ωστόσο θα πρέπει να βλέπουμε και τις δύο πλευρές».