Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές

από Team MyPortal.gr
sms

Ανοδικά ανοίγουν οι ευρωπαϊκές αγορές, σήμερα, Παρασκευή, αφού έκλεισαν τον καλύτερο μήνα τους από τον Ιανουάριο, εν μέσω ενός παγκόσμιου ράλι στις μετοχές και τα ομόλογα.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,37% στις 463,43 μονάδες, με τις μετοχές του κλάδου εξόρυξης να οδηγούν τα κέρδη μετά την απροσδόκητη επέκταση που κατέγραψε ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας. Ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,54% στις 16.303,72 μονάδες, ο γαλλικός CAC σημειώνει αύξηση 0,38% στις 7.338,67 μονάδες, ο διεθνής FTSE καταγράφει +0,76% στις 7.510 μονάδες και ο επίσης διεθνής FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,29% στις 29.823,86 μονάδες.

Σύμφωνα με το CNBC, τα κυριότερα χρηματιστήρια έκλεισαν με θετικό πρόσημο μετά την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης με βάση τα έκτακτα στοιχεία έχει πλέον υποχωρήσει στο 2,4%, από 2,9% τον Οκτώβριο και σημαντικά χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν επανειλημμένα αποκρούσει τις προσδοκίες των επενδυτών για μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, επιμένοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί πότε θα μπορούσαν να έρθουν.

Ωστόσο, τα νέα στοιχεία οδήγησαν τους παρατηρητές της αγοράς να υποθέσουν ότι η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι η πρώτη μείωση θα γίνει ήδη τον Απρίλιο.

Η ψύξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και οι ενδείξεις για συνεχή οικονομική ανθεκτικότητα έχουν επίσης στείλει τις αμερικανικές μετοχές και τα ομόλογα σε άνοδο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αποτιμούν τώρα μια σημαντική πιθανότητα πέντε μειώσεων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το επόμενο έτος.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν την Παρασκευή, αφού ο συνασπισμός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπάρξει επίσημη παράταση των περικοπών της παραγωγής. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία παρέτεινε την εθελοντική περικοπή της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως για το πρώτο τρίμηνο και άλλα μέλη ανακοίνωσαν τις δικές τους μειώσεις.