Άννα Ευθυμίου: Δημογραφικό πρόβλημα και ενίσχυση της νεολαίας στο επίκεντρο

από Team MyPortal.gr
sms

Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Ν.Δ. Α΄ Θεσσαλονίκης, μίλησε στη Βουλή στo πλαίσιo της ψήφισης του πρώτου Νομοσχεδίου του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τίτλο: «Αναμόρφωση του προγράμματος “Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους” και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας – Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και άλλες διατάξεις».

H κ. Ευθυμίου τόνισε το θετικό του πρόσημο και, συγκεκριμένα, ότι πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που επιδιώκει να αντιμετωπίσει κοινωνικές ανισότητες εφαρμόζοντας πολιτικές που στοχεύουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας της ανάπτυξης καθώς και της κοινωνικής συνοχής.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η κ. Ευθυμίου τοποθετήθηκε εμφατικά σε δύο άξονες, το δημογραφικό πρόβλημα και την ενίσχυση της νεολαίας στη συμμετοχή της στα κοινά.

Ως προς το δημογραφικό πρόβλημα, η βουλευτής αναφερόμενη και σε πρόσφατες έρευνες που υποδεικνούν το μέγεθος του προβλήματος, τόνισε την ανάγκη το «braindrain» να μετατραπεί σε «braingain» για την Ελλάδα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα σημαντικά μέτρα τόσο με οικονομικά κίνητρα και όσο και με μη φορολογικά κίνητρα που έχουν ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ως μητέρα δύο μικρών παιδιών τοποθετήθηκε βιωματικά: «…να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε για τις οικογένειες τη δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτική προσχολική ηλικία. Δηλαδή, να ξέρω ως μητέρα, όταν θα γεννήσω το παιδί μου, μετά από την άδεια λοχείας, ότι θα μπορέσω να αφήσω κάπου το παιδί μου και να ξέρω ότι εκεί είμαι σίγουρη. Αυτό είναι πολύ βασικό». Μέσω το νομοσχεδίου αυτού υλοποιείται η κοπιώδης προσπάθεια της Κυβέρνησης για κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού.»

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της κ. Ευθυμίου στη διάταξη που αφορά την καθιέρωση της «Εθνικής πρωτεύουσας νεολαίας» σχολιάζοντας τα εξής: «Είναι σημαντική η θεσμοθέτηση της ελληνικής πρωτεύουσας νεολαίας. Δηλαδή, να αυξηθεί η συμμετοχή των νέων στα κοινά, να τους δώσουμε κίνητρα για επαρκή εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, με προγράμματα πολιτικής συμμετοχής νέων, με εκδηλώσεις στο επίκεντρο στη νεολαία, με ολοκληρωμένα προγράμματα στα σχολεία Αγωγής του Πολίτη. Αυτά τα λέω, γιατί ως εντεταλμένη σύμβουλος νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης, είχα στην αρμοδιότητά μου τη συγκρότηση του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου Νέων στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, συμμετείχα και στην αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όταν ήμουν δημοτική σύμβουλος, όπου κερδίσαμε τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014 στην πόλη μας. Άρα, αυτά είναι στοιχεία πολύ σημαντικά και θεωρώ ότι είναι ένας θεσμός που πρέπει να προτάξουμε», κατέληξε.

Η ομιλία της Άννας Ευθυμίου στη Βουλή: