Αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη στο πρώτο Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δ.Ωραιοκάστρου

από Team MyPortal.gr
sms

 

Η Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”, ο Βασίλης Λέκκας και η Σοφία Παπάζογλου εγκαινιάζουν την Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που ο Δήμος Ωραιοκάστρου διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος στην καρδιά του καλοκαιριού, μετατρέποντας το “Πολιτιστικό Φθινόπωρο” σε “Πολιτιστικό Καλοκαίρι”.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα πλούσιο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με σπουδαία ποιητικά έργα που μελοποίησε ο κορυφαίος μουσικός μας.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο “Τσούκες” στο Δρυμό. Λόγω των μέτρων για την προστασία από την πανδημία Covid-19 η ΕΙΣΟΔΟΣ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ. Οι πολίτες μπορούν να προμηθεύονται τις προσκλήσεις μέχρι την εξάντλησή τους από τα Γραφεία των Κοινοτήτων του Δήμου Ωραιοκάστρου, καθώς επίσης και από το Δημαρχείο.

“Οι φετινές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του δήμου μας για πρώτη φορά ξεκινάνε στην καρδιά του καλοκαιριού. Το πολιτιστικό φθινόπωρο μετατρέπεται σε πολιτιστικό καλοκαίρι, γεγονός που μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε τις υπέροχες μουσικές μελωδίες γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών σε κλίμα θερινής ευφορίας, ενότητας και χαράς. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και πρόκειται να καλύψει όλη την περίοδο που ξεκινάει από τον Ιούλιο και τελειώνει τον Σεπτέμβριο. Λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη τις ειδικές συνθήκες υπό τις οποίες καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την πολιτιστική διοργάνωση, πήραμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία όλων. Φέτος, λίγο διαφορετικά, με περισσότερη σύνεση και αίσθηση ατομικής ευθύνης, αλλά εξίσου δυναμικά, συμμετέχουμε σε μία μουσική πανδαισία που μετατρέπει κάθε γωνιά του τόπου μας σε μια μεγάλη, ζεστή αγκαλιά”, τονίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης.

 

  • “ΝΥΧΤΑ ΜΑΓΙΚΙΑ”

Αφιέρωμα στα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη” – Νύχτα μαγικιά – Αφιέρωμα στη μελοποιημένη από τον Μίκη Θεοδωράκη ποίηση

Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη είναι άρρηκτα δεμένος με την ποίηση. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει πως με τη μουσική του επιδίωκε πάντα να υπηρετεί τον ποιητικό λόγο. Όμως είναι εξίσου αλήθεια ότι εντός αυτής της δύσκολης διαλεκτικής μέλους και λόγου και η ποίηση «υπηρετεί» τη μουσική του. Πράγμα απόλυτα φυσικό αν αναλογιστεί κανείς τη στιβαρότητα της μουσικής αρχιτεκτονικής, τη συνάντηση της δυτικής μουσικής παράδοσης σε όλες της τις εκφάνσεις με τους λαϊκούς δρόμους, το βυζαντινό μέλος, το δημοτικό και το επαναστατικό τραγούδι σ’ ένα καινοτόμο αποτέλεσμα.

Υπάρχουν ποιητικά έργα που δεν μπορούμε πια να τα διαβάσουμε δίχως να αναδυθεί αβίαστα εντός μας και να κυλήσει γρήγορα από το νου στα χείλη η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη έτσι που αυτός ο τόπος συνάντησης να γίνεται θεμέλιος λίθος της συλλογικής μας μνήμης και αυτογνωσίας. Ρίτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Αναγνωστάκης, Καρυωτάκης, Γκάτσος, Γ. Θεοδωράκης, Ρ. Χατζιδάκι, Τριπολίτης, Κατσαρός, Καβάφης, Σολωμός, Σικελιανός, Καμπανέλλης, Καρατζάς, Λόρκα, Νερούδα…

Όμως, μιλώντας για όλα αυτά, συχνά λησμονούμε πως στο θεοδωρακικό μουσικό σύμπαν υπάρχουν σπουδαία έργα σε ποίηση του ίδιου του δημιουργού. Και μάλιστα, πρόκειται στην πλειοψηφία τους για έργα κομβικά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με την Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα και γνωστά λαϊκά αλλά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη.

Τα τραγούδια της συναυλίας θα ερμηνεύσουν ο Βασίλης Λέκκας και η Σοφία Παπάζογλου.

Βιογραφικό Λαϊκής Ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης”

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1997 από μουσικούς-συνεργάτες του συνθέτη, γνώστες του έργου του.

Η πρώτη εμφάνιση της Ορχήστρας έγινε στο Θέατρο Αιξωνή της Γλυφάδας, τον Ιούνιο του 1997. Έκτοτε, η Ορχήστρα πραγματοποίησε πολλές συναυλίες, συμπράττοντας με καταξιωμένους αλλά και με νεότερους καλλιτέχνες. Έχει δώσει συναυλίες σε θέατρα, μουσικές σκηνές , γήπεδα και ανοιχτούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, από την Αθήνα μέχρι τα πλέον απομακρυσμένα χωριά της επικράτειας, καθώς και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Επί πλέον, έχει οργανώσει και έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες, σε συνεργασία με συμφωνικές ορχήστρες και χορωδίες, συχνά υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Ακόμη η Ορχήστρα συμμετέχει σε εκδηλώσεις για την ειρήνη, την καταπολέμηση του ρατσισμού και των ναρκωτικών, τους φυλακισμένους, την οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα», έχοντας ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα κοινωνικά θέματα. Στόχος της Ορχήστρας είναι η ανάδειξη του συνολικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη και προσπαθεί να τον επιτύχει με ποικίλους τρόπους, όπως συναυλίες, παραστάσεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις και ηχογράφηση δίσκων. Επίσης, είναι η προβολή και η εξοικείωση του έργου σημαντικών ποιητών, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μανώλης Αναγνωστάκης και πολλών άλλων. Τέλος, είναι η προσπάθεια να αναδειχθεί η σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των λαϊκών και λυρικών έργων με τη συμφωνική μουσική του συνθέτη.

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Βασιλάς

Μουσικοί:

Θανάσης Βασιλάς, μπουζούκι, κορυφαίος

Γιάννης Ματσούκας, μπουζούκι

Δημήτρης Ανδρεάδης, πιάνο

Ξενοφών Συμβουλίδης, πνευστά

Παντελής Ντζιάλας, κιθάρα

Αρτέμης Σαμαράς, βιολί, βιόλα

Λευτέρης Γρίβας, ακορντεόν

Θεόδωρος Κουέλης, μπάσο

Νίκος Σκομόπουλος, ντραμς

Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης, κρουστά

Μιχάλης Αλεξάκης, ηχοληψία

Σάκης Καρασαρίνης, ηχοληψία

Μαργαρίτα Θεοδωράκη, καλλιτεχνικός διευθυντής

Sophie Hayes, υπεύθυνη παραγωγής.

  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020

ΤΟΠΟΣ: Θέατρο “Τσούκες”, Δρυμός Θεσσαλονίκης

ΩΡΑ: 20.00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Διευκρινίζεται ότι λόγω των μέτρων που ισχύουν για την προστασία από τον κορωνοϊό Covid-19 στις συναυλίες θα ισχύσει μειωμένη πληρότητα