Πτώση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

από Team MyPortal.gr
sms

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν τη Δευτέρα καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση καυσίμων στους κορυφαίους παγκόσμιους καταναλωτές πετρελαίου, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα αντιστάθμισαν το ανοδικό αίσθημα για σύσφιξη των προμηθειών από τυχόν περικοπές του ΟΠΕΚ+.

Συγκεκριμένα, τα futures του Brent σημειώνουν πτώση κατά 0,24% στα 74 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί επίσης στα 0,17% στα 69,92 δολάρια ανά βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα, και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίας πτώσης από τον Σεπτέμβριο του 2022, λόγω ανησυχίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εισέλθουν σε ύφεση με «σημαντικό κίνδυνο» ιστορικής χρεοκοπίας εντός των δύο πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου.

Οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια όπως το δολάριο ΗΠΑ, ενισχύοντας το νόμισμα και καθιστώντας τα εμπορεύματα που εκφράζονται σε δολάρια πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Οι παγκόσμιες προμήθειες αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να περιοριστούν στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς ο όμιλος OPEC+, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, κάνουν πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή.

Ο όμιλος  ανακοίνωσε τον Απρίλιο  ότι ορισμένα μέλη θα μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή κατά περίπου 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό όγκο των περικοπών στα 3,66 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Ωστόσο,  το Ιράκ δεν αναμένει από  τον ΟΠΕΚ+ να προβεί σε περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου στην επόμενη συνάντησή του τον Ιούνιο, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Χάγιαν Αμπντέλ Γκάνι.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της G7 θα μπορούσαν να ανακοινώσουν νέα μέτρα στις συνεδριάσεις τους στις 19-21 Μαΐου που στοχεύουν στην αποφυγή κυρώσεων που αφορούν τρίτες χώρες, δήλωσαν αξιωματούχοι με άμεση γνώση των συζητήσεων.

Η αυστηροποίηση των κυρώσεων θα επιδιώξει επίσης να υπονομεύσει τη μελλοντική παραγωγή ενέργειας της Ρωσίας και να περιορίσει το εμπόριο που υποστηρίζει τον ρωσικό στρατό.

Η Ινδία και η Κίνα, οι Νο. 3 και Νο. 1 εισαγωγείς αργού στον κόσμο, αντίστοιχα, ήταν οι βασικοί αγοραστές του ρωσικού αργού από τότε που ξεκίνησε το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο κινείται με απώλειες 1,71% στα 32,20 ευρώ το βαρέλι.