Nίκος Ηλιάδης: Η φωνή της Θεσσαλονίκης είναι δυστυχώς άτολμη και χαμηλόφωνη

από Team MyPortal.gr
sms

Σε ακούμε/βλέπουμε/διαβάζουμε:

Με ακούτε κάθε Σάββατο, από τις 10:00 ως τις 13:00, στην εκπομπή «Υστερόγραφα», στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100. Με διαβάζετε στη «Μακεδονία της Κυριακής» και καθημερινά στο makthes.gr.

Στα “Υστερόγραφα” πολλές φορές συμπυκνώνονται τα σημαντικότερα μηνύματα. Τι θέματα επιλέγεις στην νέα ραδιοφωνική εκπομπή σου;

Στην εκπομπή επιλέγω να σταθώ στα σπουδαιότερα θέματα της εβδομάδας που παρήλθε, αλλά και αυτής που ακολουθεί. Θέματα τα οποία αφορούν την Θεσσαλονίκη και την ενδοχώρα της, την Ελλάδα και φυσικά τον κόσμο. Σκοπός είναι, μέσω των συνεντεύξεων με έγκριτους αναλυτές, να δώσουμε στους ακροατές και στις ακροάτριές μας τη δυνατότητα να αντιληφθούν «τι σημαίνουν», όσα συμβαίνουν γύρω μας ή και μακρύτερα. Πώς επηρεάζουν την καθημερινότητά μας και τη ζωή μας εν γένει. Ελπίζω να το καταφέρνουμε.

Τι θα αλλάξει στη Θεσσαλονίκη με την παράδοση του Μετρό;

Η λειτουργία του πολύπαθου, αλλά και πολυπόθητου μετρό αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς για την πόλη. Σίγουρα θα αλλάξει τον τρόπο μετακίνησης για χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι κατοικούν ή εργάζονται κατά μήκος της βασικής γραμμής, και σε ένα χρόνο, και της επέκτασης προς Καλαμαριά. Ωστόσο, λόγω του μικρού μήκους του δικτύου, το μετρό δεν πρόκειται να λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Γι’ αυτό και η πόλη, η ηγεσία της και οι φορείς της, θα πρέπει να πιέσουν ώστε οι επεκτάσεις του μετρό να υλοποιηθούν το ταχύτερο, και πάντως, νωρίτερα από… το 2040 που προβλέπει ο σχεδιασμός που προσφάτως ανακοινώθηκε.

Έχει η Θεσσαλονίκη δυνατή φωνή στα ΜΜΕ; Έχει γενικότερα παρέμβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων;

Η φωνή της Θεσσαλονίκης είναι δυστυχώς άτολμη και χαμηλόφωνη. Και αυτό αφορά τους πάντες. Την ηγεσία της πόλης, την πολιτική, την οικονομική, την πνευματική, και φυσικά, και τα Μέσα Ενημέρωσης. Γι’ αυτό και δεν εισακούεται από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ΜΜΕ, αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν εν κενώ. Χωρίς να συγχρονίζονται με την κοινωνία και τους εκπροσώπους της πόλης. Τα ΜΜΕ, με τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ τους και τις έγκριτες αναλύσεις τους, βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά, αναδεικνύουν προβλήματα και θέτουν την “ατζέντα”. Ωστόσο, εάν όλη αυτή η δουλειά δεν αξιοποιείται από την ηγεσία και τους εκπροσώπους της Θεσσαλονίκης, τότε πάει στράφι. Πέφτει στο κενό και αγνοείται παντελώς από την κεντρική εξουσία. Αυτή είναι μία από τις παθογένειες της Θεσσαλονίκης γι’ αυτό και η φωνή της αγνοείται, αρκετές φορές μάλιστα, επιδεικτικά.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 12-10-2024)