Ισραήλ: Στόχος η εξαγωγή φυσικού αερίου σε ΕΕ μέσω αγωγού από την Κύπρο

από Team MyPortal.gr
sms

Νέα εποχή στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη φέρνει η απόφαση του Ισραήλ να κατασκευαστεί αγωγός που θα μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη μέσω της Κύπρου.

Σύμφωνα με το sigmalive ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Bενιαμίν Νετανιάχου αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ισραηλινής κυβέρνησης ότι η χώρα του σκοπεύει να εργαστεί πάνω σε αυτό το έργο. Επιπλέον τόνισε ότι το Ισραήλ έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Πέμπτη, για τη συνέχιση της ανάπτυξης της Ισραηλινο-Ελληνοκυπριακής Συμμαχίας των Δημοκρατιών της Μέσης Ανατολής.

Όπως δήλωσε ο Νετανιάχου: «Η συμμαχία που δημιουργήσαμε πριν από μερικά χρόνια έχει πολύ σημαντικές προοπτικές, ειδικά όσον αφορά τη θέση του Ισραήλ ως ενεργειακής δύναμης. Το έργο στο οποίο έχουμε επικεντρωθεί είναι η παροχή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω αγωγού φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου μας, σε εργοστάσιο υγροποίησης αερίου (LNG) που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο». Αυτή η σύνδεση θα οδηγήσει την ισραηλινή οικονομία στο επόμενο επίπεδο και θα ενισχύσει τη θέση του Ισραήλ ως σημαντικού διεθνούς προμηθευτή ενέργειας».

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων όπως εκείνο του οικοπέδου «Αφροδίτη», ενώ τερματίζει το μονοπώλιο της Αιγύπτου στην περιοχή.

Υπουργός Ενέργειας Κύπρου: Έτοιμες να επενδύσουν οι εταιρείες λόγω υψηλής τιμής LNG

Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου εξάλλου, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, τόνισε ότι υπάρχει ήδη σοβαρό ενδιαφέρον από εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στον υποθαλάσσιο αγωγό Ισραήλ-Κύπρου.

Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στο εξειδικευμένο εργαστήριο, παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη, που προγραμματίζεται για τις 29 Μαΐου στη Λευκωσία με στόχο να ληφθούν αποφάσεις για τη στρατηγική της Κύπρου αναφορικά με το φυσικό αέριο, το οποίο, όπως είπε, δεν είναι άσχετο με τον υποθαλάσσιο αγωγό Ισραήλ – Κύπρου.

Εξήγησε ότι οι εταιρείες που έχουν προσκληθεί είναι εταιρείες τεχνολογίας, εταιρείες που έχουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο, εταιρείες που θα ήθελαν να έχουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο, που γνωρίζουν την κατασκευή σταθμών υγροποίησης και όσες ενδιαφέρονται να παίρνουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο σε πλοία και να το τοποθετούν στις αγορές.

Στόχος το φθηνό φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή

Ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε με αυτή την εισήγηση προς το Ισραήλ στην προσπάθεια να εξευρεθούν τρόποι εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κύπρο με χαμηλό κόστος, δεδομένου ότι η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή που γίνεται στην Κύπρο είναι πολύ ακριβή.

Σημείωσε ότι η εισαγωγή φυσικού αερίου από το τερματικό υγροποίησης που βρίσκεται υπό κατασκευή στο Βασιλικό δεν θα μείωνε σημαντικό το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, αφού το υγροποιημένο φυσικό αέριου (LNG) είναι αυτή τη στιγμή πολύ ακριβό στην Ευρώπη λόγω αυξημένης ζήτησης στην Ευρώπη.

Ωστόσο όπως είπε, επειδή το έργο αυτό σημαίνει πολλές υποδομές, που δεν μπορούν να αποσβεστούν σε μικρό χρονικό διάστημα με την ποσότητα που χρειάζεται η Κύπρος για ηλεκτροπαραγωγή (περίπου 0,7 δις. κυβ. μέτρα)  για αυτό, όπως είπε, πρέπει ο αγωγός αυτός να χρησιμοποιείται και για άλλους σκοπούς όπως υγροποίηση φυσικού αερίου για σκοπούς εξαγωγής, στην Ευρώπη ή σε άλλες αγορές της Ασίας.

«Η ακρίβεια γενικά σε ένα χώρο και ο πληθωρισμός, προκαλείται από την ακριβή ενέργεια. Και επειδή αυτός είναι ο σκοπός της διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, θα πρέπει επειγόντως να δώσουμε τη λύση σε χαμηλού κόστους ηλεκτροπαραγωγή», τόνισε μεταξύ άλλων.

Στον διάδρομο του EastMed

Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι ο αγωγός αυτός με το Ισραήλ θα πρέπει να περάσει από έναν διάδρομο ο οποίος έχει αξιολογηθεί και αυτός είναι ο διάδρομος που έχει εκτιμηθεί ότι είναι κατάλληλος για να περάσει ο αγωγός EastMed, ένας όπως είπε όχι και τόσο εύκολος διάδρομος ο οποίος όμως δεν είναι όμως απαγορευτικός.

Ο αγωγός αυτός, συμπλήρωσε, μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από την ΑΟΖ του Ισραήλ αλλά και από την ΑΟΖ της Κύπρου και να τον διοχετεύσει στο Βασιλικό.