Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέες απώλειες 0,17% στις 1.427 μονάδες

από Team MyPortal.gr
sms

Την επιφυλακτική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο και ιδιαίτερα, τον τίτλο της Εθνικής, να παραμένουν στο επίκεντρο συναλλαγών και ενδιαφέροντος.

Στα διεθνή, οι επενδυτές αναμένουν την δημοσίευση των πρακτικών της FED, αύριο Τετάρτη 9/10, αλλά και την ανακοίνωση του πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα έως και τις 10 Οκτωβρίου, διενεργείται η δημόσια προσφορά σε Ελλάδα και Βέλγιο για τις νέες μετοχές της Cenergy (-2,05%), που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου,  ποσού έως €200 εκατ. Οι νέες μετοχές θα προσφερθούν σε τιμή διάθεσης η οποία δεν είναι υψηλότερη από €9,86 ανά μετοχή και με τη Viohalco να μην παίρνει μέρος.

Οι traders εστιάζουν και στο deal μεταξύ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,28%) και του LatscoFamily Office, συμφερόντων της κ. Μαριάννας Λάτση, για την απόκτηση, από το δεύτερο, ποσοστού 10% στην Αττική Οδό. Η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί σε premium 15% έναντι της αρχικής δεσμευτικής επένδυσης που έχει ήδη καταβληθεί από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Υπενθυμίζεται ότι απόψε αναμένεται η ετυμηγορία του FTSE Russell για την κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών, με την ελπίδα ότι θα θέσει την Ελλάδα σε watch list (λίστα παρακολούθησης) για 12-18 μήνες, με στόχο τη μελλοντική αναβάθμιση από τις αναδυόμενες (emerging) στις ανεπτυγμένες (developed) αγορές.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτή – συνεργάτη της στήλης, «ο τραπεζικός κλάδος συγκεντρώνει πάνω του το μεγαλύτερο μέρος τόσο του τζίρου, αλλά αναλογικά και το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς. Το 2024 άλλαξε μετοχικά χέρια, με το ΤΧΣ να έχει αποεπενδύσει το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής του. Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι το 2024 είναι ουσιαστικά μία νέα αρχή για τον κλάδο, που προσδοκά σε σημαντικά κέρδη μεσοπρόθεσμα. Από την άλλη ήταν και η πρώτη χρονιά που μοιράστηκαν μερίσματα μετά από 16 χρόνια. Ακόμα πιο σημαντικό είναι και ότι ο κλάδος πλέον έχει ‘καθαρίσει’ από ‘κόκκινα’ δάνεια, έστω και με ακριβό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν.

Στην παρούσα φάση, υπάρχουν τα μακροπρόθεσμα funds που τοποθετούνται χωρίς να βιάζονται στον τραπεζικό κλάδο, αλλά υπάρχουν και  πωλητές που έχουν τοποθετηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και αποχωρούν ψάχνοντας και πάλι πιο βραχυπρόθεσμα κέρδη. Στο γράφημα του ΔΤΡ, φαίνεται ότι χρειάζεται κατοχύρωση των 1287 μονάδων, για να πάρει μία μεσοπρόθεσμη καλύτερη τάση και παράλληλα συντήρηση των 1200 μονάδων αν δεν θέλουμε να δούμε συνέχιση της κίνησης προς χαμηλότερα επίπεδα. Οι 1245 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση».

Για τη σημερινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθούν ο χαμηλότερος τζίρος, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης και η προσπάθεια αντίδρασης λίγων τίτλων από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που πιέστηκαν σημαντικά κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.418,87 μονάδες (-0,76%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.427,29 μονάδες (-0,17%), ενώ ο τζίρος έφτασε στα 101 εκατ., από τα οποία τα 5,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,28%), Ελλάκτωρ (+1,40%), Σαράντης (+1,50%) και Lamda Development(+2,67%).

Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Εθνική (-1,53%), Aegean Airlines (-1,34%), Coca Cola (-1,77%), Cenergy (-2,05%), TITC (-1,32%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι BOCHGR(+7,54%), ΕΚΤΕΡ (+5,63%) και Ίλυδα (+4,97%).

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 385.033 νέες (ΚΟ) μετοχές της Fourlis (-2,06%), που προέκυψαν από Α.Μ.Κ. λόγω κεφαλαιοποίησης αποθεματικού για δωρεάν διάθεση μετοχών σε στελέχη της εταιρείας. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 52.516.977.