Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Κεντρική Εκδήλωση Μνήμης του ΙΜΜΑ για τα 120 χρόνια από τον θάνατο του Παύλου Μελά

από Team MyPortal.gr
sms

Με μεγάλη επιτυχία και σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), η Κεντρική Εκδήλωση Μνήμης για τα 120 χρόνια από τον θάνατο του Παύλου Μελά και την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα, από το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) σε συνδιοργάνωση με το ΕΒΕΘ.

Στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος εκδηλώσεων του ΙΜΜΑ, η εναρκτήρια Εκδήλωση Μνήμης έλαβε χώρα παρουσία εκατοντάδων προσκεκλημένων που έσπευσαν να παρακολουθήσουν με αμείωτο ενδιαφέρον τις τιμητικές ομιλίες των εισηγητών προς το πρόσωπο του εμβληματικού Μακεδονομάχου, του εθνικού ήρωα Παύλου Μελά.

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, στον χαιρετισμό του εξήρε τον ηρωισμό και τη θυσία του Παύλου Μελά και υπογράμμισε με ενθουσιασμό την σημαντικότητα της τιμητικής συνεργασίας του ΕΒΕΘ με το ΙΜΜΑ. Στον δικό του χαιρετισμό, αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του ΙΜΜΑ, κ. Νικόλαος Μαργαρόπουλος, ευχαρίστησε το ΕΒΕΘ για την αγαστή συνεργασία και τόνισε πως το ΙΜΜΑ σταθερά επιδιώκει τη διατήρηση της μνήμης του ήρωα Παύλου Μελά μέσα από τη μόνιμη συλλογή προβολής των προσωπικών του αντικειμένων και κειμηλίων, ευγενική παραχώρηση της απογόνου του, κ. Ναταλίας Ιωαννίδη, αλλά και την εκδοτική δραστηριότητα και διοργάνωση εκδηλώσεων που υπογραμμίζουν την ιερή παρακαταθήκη του, η οποία παραμένει ζωντανή 120 χρόνια μετά τον θάνατό του.

 

Στις κεντρικές ομιλίες, ο Καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων του ΑΠΘ, κ. Βασίλης Κ. Γούναρης, παρέθεσε στοιχεία από την ενδελεχή έρευνα χρόνων που διεξάγει σχετικά με τα αίτια και τον τρόπο θανάτου του Ανθυπολοχαγού Μελά, τον Οκτώβριο του 1904, στη Στάτιτσα Καστοριάς. Ως αποτέλεσμα της συστηματικής του μελέτης των πηγών, παρουσίασε με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό τις διαφορετικές εκδοχές γύρω από τις συνθήκες θανάτου του Μελά και την επιχείρηση ανάκτησης της σορού του και κατέθεσε προσωπικούς προβληματισμούς και την παραδοχή πως πολλά από τα ερωτήματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

 

Με τον παλμό της ζωντανής αφήγησης βιωματικών εμπειριών και πλήθος αναφορών σε ανέκδοτες πηγές από το προσωπικό του αρχείο, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, μοιράστηκε με το κοινό αθέατες πλευρές της ιστορίας του Μακεδονικού Αγώνα αλλά και της οικογένειας του Παύλου Μελά. Το σπάνιο και πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό που συνόδευε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των απογόνων του ήρωα Μακεδονομάχου και τη γλαφυρή αφήγηση περιστατικών από τις δικές του έρευνες και δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, αλλά και την προσωπική του ιστορία ως απόγονος Μακεδονομάχων, αφύπνισε μνήμες και καθήλωσε τους παρευρισκομένους.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι Βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Δημήτρης Κούβελας και Θεόδωρος Καράογλου, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη ΚΜ, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, κ. Μελίνα Δερμεντζοπούλου, ο συντονιστής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κ. Γιάννης Παπαγεωργίου, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Παλαιολόγος Μάνος, εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Φιλόθεου, ο Ταξίαρχος, Υποδιοικητής ΜΕΡΥΠ, εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, του Αρχηγού του ΓΕΣ και του Διοικητή του Τρίτου Σώματος Στρατού, κ. Χρήστος Σιoρέντας και ο Α’ Βοηθός του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπός του, κ. Στέλιος Τσιάκαλος.

 

Ακόμη, παρευρέθηκαν η Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, κ. Στέλλα Λάββα, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού ΚΜ, κ. Χρήστος Μήττας, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας ΚΜ, κ. Θάνος Μπέγκας, η Αντιδήμαρχος Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών, κ. Θεοδώρα Λειψιστινού, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Αμπελοκήπων – Μαινεμένης, κ. Παύλος Κεσσόγλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος ΚΜ, κ. Ελευθέριος Κυρίζογλου, η Πρόεδρος του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα», κ. Μαρία Σαρηγιαννίδου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, πρώην Βουλευτές, πολιτευτές, παράγοντες της οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της Β. Ελλάδας, Πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και πλήθος κόσμου από τους φίλους και συνεργάτες του ΙΜΜΑ και του ΕΒΕΘ.

 

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, κ. Αθηνά Παυλίδου η οποία ευχαρίστησε θερμά το ΕΒΕΘ για την υποδειγματική συνεργασία, το ΥΜΑΘ για την αιγίδα των Εκδηλώσεων Μνήμης του Ιδρύματος καθώς και τους χορηγούς και υποστηρικτές των εκδηλώσεων.

 

Οι Εκδηλώσεις Μνήμης συνεχίζονται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Δεκέμβριο 2024 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, τομέα Μακεδονίας και Θράκης και μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των δράσεων από την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  του ΙΜΜΑ.

 

Χορηγοί: Όμιλος TITAN, Alumil A.E.

Υποστηρικτές: ISOMAT A.B.E.E., Redestos Efthymiadis Agrotechnology Group

Χορηγοί Επικοινωνίας: TV100, FM100, FM100.6, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, makthes.gr.