CNBC: Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Πέμπτης

από Team MyPortal.gr
sms

ΗΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να προβεί στην τρίτη μείωση των επιτοκίων της, για φέτος, στη συνεδρίασή της αυτή την Πέμπτη, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δηλώνουν ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού μειώνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.

Οι αγορές από το πρωί της Δευτέρας είχαν στοιχηματίσει όχι μόνο με μια ακόμη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, αλλά και μια περαιτέρω μείωση στο 3% στην επόμενη και τελευταία συνεδρίασή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο.

Οι αυξήσεις των τιμών σε επίπεδο τιμών στη ζώνη του ευρώ υποχώρησαν στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%. Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί τις πιο ευμετάβλητες συνιστώσες της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, έφτασε σε χαμηλό δυόμισι ετών, στο 2,7%.

Τα εν λόγω στοιχεία συνέχισαν σε γενικές γραμμές να μειώνονται ακόμη και μετά τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, και ξανά κατά το ίδιο ποσό τον Σεπτέμβριο, με την κεντρική τράπεζα να μειώνει το βασικό της επιτόκιο από το υψηλό ρεκόρ του 4% στο 3,5% κατά τις δύο συνεδριάσεις.

Από το πρωί της Δευτέρας, οι αγορές είχαν τιμολογήσει όχι μόνο μια ακόμη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, αλλά και μια περαιτέρω μείωση στο 3% κατά την επόμενη και τελευταία συνεδρίαση του έτους τον Δεκέμβριο, από την ΕΚΤ.

Οι προσδοκίες για ταχύτερη νομισματική χαλάρωση έχουν αυξηθεί από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 12 Σεπτεμβρίου. Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα περιέγραψε μια μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο ως «πολύ πιθανή» και δήλωσε ότι ένα τέτοιο βήμα «δεν θα είναι το τελευταίο».

«Η νίκη κατά του πληθωρισμού είναι ορατή», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποια μεταβλητότητα και άνοδος του γενικού επιτοκίου.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στους βουλευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη του περασμένου μήνα ότι οι τελευταίες εξελίξεις ενίσχυσαν την «εμπιστοσύνη της Κεντρικής Τράπεζας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στο στόχο» και δήλωσε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη τον Οκτώβριο.

Οι αναλυτές της Citi χαρακτήρισαν αυτό το μήνυμα ως «στροφή» από τα πρότερα μηνύματα της Λαγκάρντ στις 12 Σεπτεμβρίου, τα οποία πρότειναν ότι μια «σταδιακή προσέγγιση» στις μειώσεις των επιτοκίων ήταν πιο κατάλληλη, δεδομένων των κινδύνων για τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Ακόμη και ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Γερμανίας δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα στο Table Media ότι η τάση του πληθωρισμού ήταν «καλή είδηση» και ότι ήταν ανοιχτός στο να συζητήσει μια ακόμη μείωση.