Κλεόβουλος Θεοτόκης: Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά για την υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στην Αρχοντούλα Τσιλικιώτη

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την τοπική οικονομία, ο Κλεόβουλος Θεοτόκης υποψήφιος πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του συνδυασμού «Για ένα σύγχρονο επιμελητήριο» μιλά στην «Π» για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμού, εστιάζοντας στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις επιχειρήσεις, τη βελτίωση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την υποστήριξη της εξωστρέφειας. Στόχος του ένα επιμελητήριο που θα ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις ανάγκες των επαγγελματιών.

 

Ποια είναι η προσέγγισή σας για τη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στο ΕΕΘ και τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης;

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης θα πρέπει να κατέχει κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη και ανάπτυξη των επιχειρήσεων της πόλης. Προτείνουμε τη δημιουργία περισσότερων καναλιών επικοινωνίας, όπως τακτικές συναντήσεις, διαδικτυακές πλατφόρμες και ενημερωτικά δελτία, τα οποία θα επιτρέψουν την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών και την ακόμη καλύτερη κατανόηση των αναγκών των επιχειρήσεων. Θεωρούμε επιβεβλημένο ότι οι υπηρεσίες του ΕΕΘ θα πρέπει να προσαρμοστούν στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων, παρέχοντας εξειδικευμένη υποστήριξη σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η εξωστρέφεια και η πράσινη επιχειρηματικότητα. Επίσης, η ενεργή συμμετοχή των επιχειρήσεων στη διαμόρφωση των πολιτικών του ΕΕΘ θα ενισχύσει την αίσθηση της ιδιοκτησίας και θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ η διοργάνωση εκδηλώσεων δικτύωσης θα προσφέρει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να δημιουργήσουν συνεργασίες. Βασικός μας στόχος είναι η παροχή εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της σύγχρονης αγοράς, ενώ η ενθάρρυνση της καινοτομίας και η παροχή υποστήριξης σε νεοφυείς επιχειρήσεις θα συμβάλει στην ανανέωση του επιχειρηματικού ιστού της πόλης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσω της στενής συνεργασίας μεταξύ του ΕΕΘ και των επιχειρήσεων, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και στην ευημερία των πολιτών της.

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι το ΕΕΘ υστερεί αυτή τη στιγμή, και ποιες ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση εφόσον εκλεγείτε;

Είναι αλήθεια ότι η απερχόμενη διοίκηση του Μιχάλη Ζορπίδη, της οποίας είχα την τιμή να είμαι μέλος, έκανε εξαιρετική δουλειά σε ότι αφορά τη στήριξη των επαγγελματιών και της επιχειρηματικότητας της πόλης. Και μάλιστα, πρόκειται για πραγματικό επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες των περασμένων ετών. Ωστόσο, υπάρχουν τομείς που έχουν περιθώρια βελτίωσης και οι οποίοι θα μετατρέψουν το ΕΕΘ σε ένα σύγχρονο επιμελητήριο. Όπως, η βελτίωση του ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται πιο στοχευμένη υποστήριξη για να υιοθετήσουν ψηφιακά εργαλεία και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Επίσης, οι επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη για να διεισδύσουν σε νέες αγορές, ενώ και η διαδικασία πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία θα μπορούσε να απλοποιηθεί και να γίνει πιο διαφανής. Άλλωστε, είμαστε σίγουροι ότι η παροχή εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. Γενικότερα, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα συμβάλλει στη βελτίωση της συνεργασίας και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Τι σας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους υποψηφίους για την προεδρία του ΕΕΘ;

Η επιμονή μου στη σκληρή δουλειά και την αποτελεσματικότητα. Καταρχάς, κάνω έκκληση στα 50.000 μέλη του Επιμελητηρίου να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες της 23ης, 24ης και 25ης Νοεμβρίου. Μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Μιχάλη Ζορπίδη από το «τιμόνι» του ΕΕΘ, η μεγάλη πλειονότητα του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου πρότεινε να ηγηθώ της επόμενης ημέρας του Επιμελητηρίου. Ο συνδυασμός «Για ένα Σύγχρονο Επιμελητήριο» είναι πολυσυλλεκτικός, διαθέτει υποψήφιους και από τους 14 δήμους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ οι γυναίκες υποψήφιοι ξεπερνούν τις 60. Θέλουμε όλους τους επαγγελματίες κοντά μας. Ανησυχούμε για τους νέους συναδέλφους και θέλουμε να τους βοηθήσουμε. Το ψηφοδέλτιο μας έχει την μεγαλύτερη αντιπροσώπευση, ώστε να γνωρίζουμε εκ των έσω τα προβλήματα και τις προκλήσεις του κάθε κλάδου ξεχωριστά. Μέσα από την 22χρονη ενασχόλησή μου με το Επιμελητήριο, γνωρίζω τις δυνατότητές του και θέλω κάθε παρέμβασή του να έχει τέτοια δυναμική που να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των μελών του. Όλοι γνωρίζουν την προσωπική επαγγελματική διαδρομή μου, τις δυσκολίες που κλήθηκα να διαχειριστώ αναλαμβάνοντας τα ηνία μίας παραδοσιακής οικογενειακής επιχείρησης και με ποιον τρόπο κατάφερα να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα και να σταθώ όρθιος. Για εμένα, τα ένσημά μου δεν είναι αυτά του ΕΕΘ αλλά της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης. Το Επιμελητήριο δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο. Δεν είναι μέσο για να προβληθεί κάποιος και για αυτό συνειδητά έχω επιλέξει να μην μπερδεύω τη δουλειά μου με το Επιμελητήριο.

Πώς φαντάζεστε την επόμενη μέρα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης;

Ως ένα σύγχρονο επιμελητήριο, το οποίο άλλωστε είναι και το όνομα του συνδυασμού μας. Ένα ΕΕΘ που υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας στη σημερινή πραγματικότητα με ουσιαστικές προτάσεις, με καινοτόμες πρακτικές και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις. Ένα Σύγχρονο Επιμελητήριο με τροχιά εξωστρέφειας, διασύνδεσης και ευελιξίας. Οι άνθρωποι του συνδυασμού που είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε κοινό όραμα και δεν συμβιβαζόμαστε. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά για την υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας, εκπληρώνοντας τις προσδοκίες των μελών μας. Αυτό είναι το σχήμα, που θα οδηγήσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης το 2025, να γιορτάσει τα 100 παρουσίας του στην επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης και είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι επικεφαλής αυτής της ομάδας!

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 12-10-2024)