Πώς ο Τραμπ και η Χάρις θα χειριστούν τον εξελισσόμενο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης

από Team MyPortal.gr
sms

Τον ταχέως εξελισσόμενο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα πρέπει αντιμετωπίσει όποιος υποψήφιος εκ των Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ, κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η μεγαλύτερη ιστορία στον τομέα της τεχνολογίας μετά την έναρξη του ChatGPT της OpenAI στα τέλη του 2022. Παρουσιάζεται ως ένα «αίνιγμα» για τις ρυθμιστικές Αρχές, επειδή επιτρέπει στους καταναλωτές να δημιουργούν εύκολα κείμενο και εικόνες από απλές ερωτήσεις, δημιουργώντας ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια.

Η Κάμαλα Χάρις δήλωσε ότι η ίδια και ο Τζο Μπάιντεν απορρίπτουν τη λανθασμένη επιλογή που υποδηλώνει πώς «είτε μπορούμε να προστατεύσουμε το κοινό είτε να προωθήσουμε την καινοτομία», σημειώνει το CNBC. Πέρυσι, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα που οδήγησε στη δημιουργία του Ινστιτούτου Ασφάλειας Τεχνητής Νοημοσύνης των ΗΠΑ του Υπουργείου Εμπορίου, το οποίο αξιολογεί τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης των OpenAI και Anthropic.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, έχει δεσμευτεί να καταργήσει το εκτελεστικό διάταγμα. Μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε επίσης να επιχειρήσει να αμφισβητήσει έναν κανόνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που απαιτεί από τις εταιρείες να γνωστοποιούν περιστατικά κυβερνοασφάλειας.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η μεγαλύτερη διαφάνεια «θα δώσει κίνητρα στα στελέχη των επιχειρήσεων να επενδύσουν στην κυβερνοασφάλεια και τη διαχείριση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο».

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο Τζέι Ντι Βανς, συνυποστήριξε ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στον τερματισμό του κανόνα. Ο Αντριου Γκαρμπαρίνο, ο Ρεπουμπλικάνος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εισήγαγε πανομοιότυπο νομοσχέδιο, δήλωσε ότι ο κανόνας της SEC αυξάνει τον κίνδυνο κυβερνοασφάλειας και επικαλύπτει την υφιστάμενη νομοθεσία σχετικά με την αναφορά περιστατικών.

Στις εκλογές διακυβεύεται επίσης η τύχη των συναλλαγών για τους επενδυτές και τα στελέχη της τεχνολογίας.

Με τη Λίνα Καν (Lina Khan) στο τιμόνι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC), οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας έχουν σε μεγάλο βαθμό εμποδιστεί να πραγματοποιήσουν μεγάλες εξαγορές, αν και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές έχουν επίσης δημιουργήσει εμπόδια.

Ο όγκος των τεχνολογικών συναλλαγών κορυφώθηκε στο 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2021, στη συνέχεια έπεσε κατακόρυφα στα 544 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και στα 465 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Dealogic.

Πολλοί στον κλάδο της τεχνολογίας επικρίνουν την Καν και θέλουν να αντικατασταθεί σε περίπτωση που η Χάρις κερδίσει τον Νοέμβριο. Εν τω μεταξύ, ο Βανς, ο οποίος εργάστηκε στο επιχειρηματικό κεφάλαιο πριν εισέλθει στην πολιτική, δήλωσε μόλις τον Φεβρουάριο – πριν επιλεγεί ως υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ – ότι η Καν «κάνει πολύ καλή δουλειά».

Η Καν την οποία ο Μπάιντεν πρότεινε το 2021, έχει αμφισβητήσει την Amazon και τη Meta για λόγους αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και έχει δηλώσει ότι η FTC θα διερευνήσει τις επενδύσεις AI στην Alphabet, την Amazon και τη Microsoft.

Με πληροφορίες από το CNBC