Μ. Βορίδης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, έχει μετατραπεί στο καλό παράδειγμα

από Team MyPortal.gr
sms

Ηβελτίωση της οικονομίας, και μάλιστα σε κλάδους, όπως ο κατασκευαστικός, σε συνδυασμό με τη γενικότερη – καλύτερη – εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο του χαιρετισμού του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη,  σε εκδήλωση του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ.

Μετά το καλωσόρισμα από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Δημήτρη Χανή, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «η κυκλική οικονομία, η πράσινη οικονομία, οι επενδύσεις στο πεδίο αυτό, είναι ο δρόμος που ακολουθεί η Ευρώπη. Είναι ένας δρόμος πρωτοπορίας για το μέλλον».

Αμέσως μετά, όμως, ο Μ. Βορίδης επεκτάθηκε στις ελληνικές επιδόσεις: «Από ουραγοί και πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τελευταία πέντε χρόνια αυτό που αλλάζει θεαματικά, είναι ότι αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν κλάδοι και πεδία στα οποία μπορούμε να είμαστε πρωταγωνιστές».

Επιπλέον, «η Ελλάδα έχει αποδείξει με μια σειρά από οικονομικά αποτελέσματα ότι έχει πλέον άλλη δυναμική και μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και προς αυτήν την κατεύθυνση», σημείωσε με την ταυτόχρονη επισήμανση, «η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, η Ελλάδα έχει μετατραπεί στο καλό παράδειγμα, από εκεί που ήμασταν ουραγοί και το πετυχαίνουμε με μια σειρά από οικονομικά αποτελέσματα».

Και, στη γλώσσα των αριθμών, «έχουμε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε τον ταχύτερα αποκλιμακούμενο δείκτη στο δημόσιο χρέος σε όλο τον κόσμο. Έχουμε εξαιρετικές επιδόσεις στην απορρόφηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα δείχνει ότι έχει άλλες δυνατότητες, άλλη δυναμική, ότι οι άνθρωποί της έχουν άλλη προοπτική».

Όμως, διερωτήθηκε, «τι άλλαξε; Γιατί πριν από 15 χρόνια κάναμε μία από τις πιο ηχηρές αποτυχίες στην Ευρώπη; Γιατί 15 χρόνια μετά πρωταγωνιστούμε;». Και, μάλιστα, η χώρα μας αποτελεί το καλό παράδειγμα ακόμη και σε τομείς, όπως η ελληνική δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με την αποτίμηση της Γενικής Διεύθυνσης Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρατήρησε.

Εστιάζοντας, εν συνεχεία, στη βιομηχανία και δη τον κατασκευαστικό κλάδο, τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να έχει πρωταγωνιστές στη βιομηχανία -και αυτή είναι μια μεγάλη μεταβολή». Ο κλάδος των κατασκευών, ειδικότερα, «το 2023 βρίσκεται στο 6,3% του ΑΕΠ της χώρας, από 4,8% το 2022, και η πρόβλεψη είναι ότι θα φθάσει το 8% το 2026. Η αλήθεια είναι ότι καλπάζει», σημείωσε με έμφαση και προσέθεσε ότι «τα έργα που έχουν προγραμματισθεί μέχρι το 2026, αγγίζουν τα 27 δισ., ενώ θα μπορούσαμε να φθάσουμε και τα 40 δισ. με διάφορα κατασκευαστικά σχέδια».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «ο πρωθυπουργός υπηρετεί μια συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία βάζει στο κέντρο της δικής μας πολιτικής την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά, ταυτόχρονα, τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών – εξ ίσου κρίσιμο και ουσιαστικό -, την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την υλοποίηση εμβληματικών δημόσιων έργων, τη διευκόλυνση της ρευστότητας – και μέσω Κοινοτικών εργαλείων – την ενίσχυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος υγείας, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, την υιοθέτηση σθεναρής εξωτερικής πολιτικής, τη θωράκιση της αμυντικής ικανότητάς μας, την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό και, εν τέλει, την ενίσχυση και την κινητοποίηση των υγιών δυνάμεων αυτού του τόπου, που θα δώσουν ώθηση σε ένα νέο, ενάρετο κύκλο για την Ελλάδα».

Υποστηρίζοντας, εξάλλου, ότι «οι στρατηγικές επιλογές φέρνουν αποτέλεσμα, έχουν ήδη φέρει αποτέλεσμα», επανέλαβε τους βασικούς οικονομικούς δείκτες και τη βελτίωση σε αυτούς, για να καταλήξει με το δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος: «Σύμφωνα με τον “Economist”, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος την περίοδο 2019 – 2023», επεσήμανε. Κατά συνέπεια, «έχουμε σταδιακή αλλά εμφανή επαναβιομηχάνιση της χώρας, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή αυξήθηκε κατά 13% το 2023». Ενώ οι θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 55.000 την επόμενη δεκαετία, συμπλήρωσε.

«Χρειαζόμαστε καλά παραδείγματα, χρειαζόμαστε εταιρείες που να δείχνουν το δρόμο, όπως ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, που να είναι υπόδειγμα για την υλοποίηση της κοινής στρατηγικής», υπογράμμισε κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.