Μόσχα και Τεχεράνη έρχονται πιο κοντά – Το Ισραήλ ζυγίζει το χτύπημα στο Ιράν

από Team MyPortal.gr
sms

ΗΜόσχα και η Τεχεράνη διευρύνουν τους δεσμούς τους, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν την Παρασκευή, καθώς το Ισραήλ φαίνεται να ζυγίζει ακόμα την απάντησή του στο πρόσφατο χτύπημα του Ιράν.

«Συνεργαζόμαστε ενεργά στη διεθνή σκηνή και οι εκτιμήσεις μας για τα τρέχοντα γεγονότα στον κόσμο είναι συχνά πολύ κοντά», είπε ο Πούτιν στον Πεζεσκιάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, κατά τη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν Ασγκαμπάτ.

“Εργαζόμαστε ενεργά από κοινού στη διεθνή σκηνή και οι εκτιμήσεις μας για τα γεγονότα στον κόσμο είναι συχνά πολύ κοντινές”, δήλωσε ο Πούτιν στον Ιρανό ομόλογό του κατά τη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν Ασγκαμπάτ, χαρακτηρίζοντας «προτεραιότητα» τις διμερείς σχέσεις τους.

«Οι θέσεις μας στη διεθνή σκηνή είναι παρόμοιες», αναγνώρισε παράλληλα ο Πεζεσκιάν, σύμφωνα με ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Πεζεσκιάν, όπως μετέδωσε το ιρανικό IRNA, σημείωσε ότι το Ιράν και η Ρωσία διαθέτουν σημαντικές ικανότητες και θα μπορούσαν να αλληλοβοηθηθούν.

Ο Πούτιν φέρεται να είπε στον Πεζεσκιάν ότι οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης αναπτύσσονται. Η Τεχεράνη έχει εμβαθύνει τη συνεργασία της με τη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, ιδίως όσον αφορά τα στρατιωτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την επιβολή κυρώσεων σχετικά με τη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία, δήλωσε την Παρασκευή υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον πρεσβευτή του στα Ηνωμένα Έθνη Αμίρ-Σαΐντ Ιραβάν, να δηλώνει ότι το Ισραήλ «αποτελεί πλέον σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Από το Λάος, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία για να προσπαθήσει να ελέγξει την κατάσταση απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε άξονα αντίστασης υπό την ηγεσία του Ιράν.

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά μέσω της αποτροπής και της διπλωματίας για να αποτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο».

Το Ισραήλ, εδώ και ένα χρόνο, πολεμά τους δορυφόρους του Ιράν του σε πολλαπλά μέτωπα – κυρίως τη Χαμάς στη Γάζα, τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τους Χούθι στην Υεμένη.

Η σύγκρουση IDF-Χεζμπολάχ κλιμακώθηκε τον τελευταίο μήνα, με το Ισραήλ να ανακοινώνει ότι εξουδετέρωσε τον αρχηγό της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, και κορυφαίους διοικητές. Τα στρατεύματα των IDF επιχείρησαν επίσης στο νότιο Λίβανο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ αναμενόταν να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για να συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, αλλά το ταξίδι του ματαιώθηκε από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την Τετάρτη, ο Νετανιάχου συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που αφορούσε και στα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν. Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δήλωσαν ότι οι συνομιλίες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία για το ταξίδι του Γκάλαντ στην Ουάσινγκτον. Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης για το θέμα, αλλά, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, δεν ελήφθη καμία απόφαση.

Πηγή: Jerusalem Post, Reuters