ΑΝΕΘ: Διήμερο για τον οινοτουρισμό στη Θεσσαλονίκη – Παρουσιάστηκε το Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας με τη συμμετοχή 22 εταίρων

από Team MyPortal.gr
sms

Διήμερο αφιερωμένο στον οινικό τουρισμό πραγματοποίησε η Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης ΑΕ – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΝΕΘ), στη Θεσσαλονίκη, κατά το οποίο παρουσιάστηκε το Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας “Οργάνωση και Προβολή Οινοτουρισμού” 22 εταίρων για τη μετατροπή των οινοποιείων σε “κόμβους” διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα και της μεταποιητικής δραστηριότητας της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Στο Σχέδιο συνεργάζονται Αναπτυξιακές από όλη τη χώρα, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ενιαίο υπόβαθρο, πάνω στο οποίο θα αναπτυχθεί ο οινοτουρισμός ως μια από τις ισχυρές διεθνώς μορφές εναλλακτικού τουρισμού, ενώ παράλληλα θα συνδυαστεί η αγροτική παραγωγή με την πολιτιστική ταυτότητα κάθε τόπου. Επίσης, στους στόχους του Σχεδίου περιλαμβάνεται η ανάδειξη της δυναμικής των περιοχών παρέμβασης ως οινοτουριστικοί προορισμοί μέσα από μια βιώσιμη προσέγγιση, για το περιβάλλον, την οικονομία και την τοπική κοινωνία.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ενέργειες που αφορούν στην:

-Κατάρτιση εμπειρογνωμοσύνης για τη στρατηγική ανάπτυξης του οινοτουρισμού.

-Επιμόρφωση και δικτύωση.

-Ενέργειες διάχυσης, διάδοσης και προβολής.

-Συντονιστικές ενέργειες.

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της τοπικής εκδήλωσης εντάσσεται στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER, που υλοποιεί η ΑΝΕΘ ως Συντονιστής Εταίρος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Επενδύοντας στην Οινοτουριστική Εμπειρία” πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από εκπροσώπους επιχειρηματικών και τοπικών φορέων των κλάδων του οίνου, του τουρισμού, της εστίασης, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές για το ελληνικό κρασί και τις καλές πρακτικές στον τομέα της στρατηγικής προώθησης του οινοτουρισμού.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ενεργειών διάχυσης, διάδοσης και προβολής του Σχεδίου με στόχο την ενθάρρυνση προς την απόκτηση σήματος επισκέψιμου οινοποιείου και την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των επιχειρηματικών φορέων της περιοχής παρέμβασης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Porto Palace, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν οι Μαρία Τριανταφυλλοπούλου πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, η Χρύσα Γρανούζη αναπληρωτής πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο Θεοδόσης Τσιάκης καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, η Αλεξάνδρα Ανθίδου διευθύντρια της Ένωσης “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” και η Χριστίνα Αντύπα ιδιοκτήτρια του ταξιδιωτικού γραφείου “Wine Odyssey”.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Δρ. Ιωάννης Βογιατζής, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι των 22 ΟΤΔ-εταίρων του σχεδίου, η κ. Δέσποινα Ρακιτζή στέλεχος της Μονάδας Τοπικής Ανάπτυξης, υπεύθυνη για την παρακολούθηση του Σχεδίου και εκπρόσωποι των επιχειρηματικών και τοπικών φορέων του οινοτουριστικού κλάδου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στην απόκτηση σήματος επισκέψιμου οινοποιείου και στην ανάπτυξη συνεργασιών και ανταλλάχθηκαν απόψεις προκειμένου να ληφθούν υπόψιν από τους αρμόδιους φορείς.

Η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη ζήτησε και είχε περαιτέρω ενημέρωση για τις ενέργειες του Σχεδίου Συνεργασίας και εξέφρασε την επιθυμία για συνεχή ενημέρωση της πορείας υλοποίησης του.

Με το πέρας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε μετάβαση στο επισκέψιμο οινοποιείο «Κτήμα Florian» (Τρίλοφος Θεσσαλονίκης), όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, να γευτούν διάφορες ποικιλίες οίνου και να ενημερωθούν για τις παράλληλες δράσεις που υλοποιεί.