Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων αποτελεί εγγύηση δίκαιης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής»

από Team MyPortal.gr
sms

Την ανάγκη να εφαρμόσουν όλα τα κράτη μέλη ανεξαιρέτως το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση τόνισε με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η επικεφαλής της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη. 

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε την επιτυχία της Ελλάδας στη φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων, τονίζοντας ότι η μετανάστευση είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο τις χώρες υποδοχής. Επιπλέον, η κ. Βόζεμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες της Ε.Ε. με τα τρίτα κράτη προέλευσης αιτούντων άσυλο για τη διευκόλυνση των επιστροφών ενώ, παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη εξασφάλισης κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση των υποδομών ελέγχου των εξωτερικών συνόρων.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης των επιχειρήσεων πάταξης των δικτύων διακινητών και ενίσχυσης του Frontex σε συνεργασία πάντοτε με τα κράτη μέλη και με σεβασμό στο νόμο και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Ακολουθεί το λινκ με το βίντεο και ολόκληρη η παρέμβαση της Ελίζας Βόζεμπεργκ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: 

https://youtu.be/muR7ZsMLoKM

 

«Αγαπητή κυρία Αντιπρόεδρε,

Κύριοι συνάδελφοι, 

Τον τελευταίο καιρό με όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και με τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου, η ανησυχία για τυχόν ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση θεωρείται εύλογη. Στην προηγούμενη θητεία, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και συνεργασίες ολοκληρώσαμε ένα ισορροπημένο σύμφωνο για το άσυλο και την μετανάστευση, το οποίο οφείλουν να  εφαρμόσουν όλα τα κράτη μέλη ανεξαιρέτως. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποδείξουμε αυτό που μας ζητούν οι Ευρωπαίοι πολίτες, την αλληλεγγύη στην πράξη!

Δεν είναι όμως αλληλεγγύη ούτε οι μονομερείς ενέργειες επιβολής ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα ούτε η άνιση επιβάρυνση των χωρών πρώτης υποδοχής. Θεωρείται βέβαιο ότι απαραίτητη προϋπόθεση ορθής και δίκαιης εφαρμογής μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο είναι η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων. Η χώρα μου η Ελλάδα ως πρώτη χώρα εισόδου τα καταφέρνει. Δεν είναι όμως μόνο θέμα του νότου. Είναι όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Γι΄ αυτό συνάδελφοι, έχουμε καθήκον να ολοκληρώσουμε συμφωνίες της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης αιτούντων άσυλο για την διευκόλυνση των επιστροφών. Να εξασφαλίσουμε σημαντικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα υποδομής και διαχείρισης προς έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Να αναβαθμίσουμε τις επιχειρήσεις πάταξης των δικτύων διακινητών και να ενισχύσουμε τον Frontex σε συνεργασία πάντοτε με τα κράτη μέλη και με σεβασμό στον νόμο και τα θεμελιώδη δικαιώματα».