Κυκλώνας «Μίλτον»: Δραματικές προειδοποιήσεις για εκκένωση περιοχών στη Φλόριντα

από Team MyPortal.gr
sms

Εκατοντάδες χιλιάδες εκκενώνουν την πολιτεία της Φλόριντα (πληθυσμού 5,9 εκατομμυρίων αυτοκινήτων), ή σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες έκτακτης ανάγκης.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι όσοι επιλέξουν να μείνουν και να μην εκκενώσουν την περιοχή θα αφεθούν μόνοι τους, με τη δήμαρχο της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, να υπογραμμίζει πως η πρόβλεψη για την καταιγίδα στην πόλη είναι τέτοια, που ολόκληρα σπίτια αναμένεται να βρεθούν κάτω από το νερό. «Λοιπόν, αν μείνεις στο σπίτι, είναι σαν να βρίσκεσαι σε φέρετρο», δήλωσε.

Νωρίτερα, σήμερα ο ομογενής Ηλίας Μώρος είπε στην ΕΡΤ ότι ήδη έχουν εκκενωθεί τα παράλια με την αστυνομία να προειδοποιεί «από πόρτα σε πόρτα ότι όποιος μείνει θα πνιγεί σίγουρα».

Το NBC News προβλέπει ότι ο τυφώνας θα εμφανιστεί κάποια στιγμή μεταξύ 2 π.μ. (9 π.μ. ώρα Αθήνας) και 6 π.μ.(1 μ.μ. ώρα Αθήνας) αύριο, κοντά στη Σαρασότα.

Οι προειδοποιητικές ενημερωτικές αναφορές για την καταιγίδα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της δυτικής ακτής της Φλόριντα και ένα μεγάλο μέρος της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής ακτής. Πρόκειται για μια περιοχή που πιάνει την ακτογραμμή μεταξύ Τάμπα και Φορτ Μάγιερς.

Ο τυφώνας θα διασχίσει τη Φλόριντα από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Στο Ορλάντο και στη γύρω περιοχή, οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για βροχή έως και 15 ίντσες και είπαν ότι η περιοχή αντιμετωπίζει «κίνδυνο σφοδρής πλημμύρας λόγω ακραίας βροχής».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπό την απειλή τυφώνα βρίσκονται 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, με τροπική καταιγίδα απειλούνται 8,7 εκατομμύρια και 5,5 εκατομμύρια εκτιμάται ότι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες.

Δήμαρχος Τάμπα: Αν μείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε

Η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, απηύθυνε σοβαρή προειδοποίηση στους κατοίκους που επιλέγουν να μείνουν στις λεγόμενες «ζώνες εκκένωσης». «Μπορώ να πω χωρίς καμία απολύτως υπερβολή: Αν επιλέξετε να μείνετε σε μία από αυτές τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε», δήλωσε τη Δευτέρα στο CNN

Η Ελίν ήταν ένα «wake-up call», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η πιθανή απειλή που φέρνει ο κατηγορίας 5 τυφώνας Μίλτον είναι «κυριολεκτικά καταστροφική».

Γεννήτριες, τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης διανέμονται σε ολόκληρη τη Φλόριντα και πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να προστατεύσουν τα σπίτια τους ή απλά σκοπεύουν να φύγουν. «Έχετε τον χρόνο να φύγετε. Επομένως, σας παρακαλώ, κάντε το», προέτρεψε χθες ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης τους κατοίκους των περιοχών που απειλούνται.

Μπάιντεν: Φύγετε τώρα, τώρα, τώρα

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε ότι ο κυκλώνας μπορεί να είναι ένας από τους χειρότερους που έχουν πλήξει εδώ και 100 χρόνια τη Φλόριντα. «Φύγετε τώρα, τώρα, τώρα», τόνισε.

«Θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που θα πλήξει τη Φλόριντα για πάνω από έναν αιώνα και Θεού θέλοντος δεν θα είναι, όμως έτσι μοιάζει αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Μπάιντεν, στο περιθώριο μιας συνάντησης με συμβούλους στον Λευκό Οίκο, με επίκεντρο τις προετοιμασίες εν όψει της κακοκαιρίας.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος αναβάλλει το επικείμενο ταξίδι του στη Γερμανία και την Αγκόλα, «δεδομένης της προβλεπόμενης πορείας και της δύναμης του τυφώνα Μίλτον».

Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία: Ο κυκλώνας θα οδηγήσει σε εκτεταμένες πλημμύρες σε ολόκληρη την κεντρική Φλόριντα

Όπως αναφέρει το CNN, ο τυφώνας Μίλτον αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή και οι μετεωρολόγοι προσπαθήσουν με νύχια και με δόντια να πείσουν τους πολίτες και να εκκενώσουν.

«Αν η καταιγίδα παραμείνει στην τρέχουσα πορεία της, θα είναι η χειρότερη καταιγίδα που θα πλήξει την περιοχή της Τάμπα τα τελευταία 100 χρόνια», δήλωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στην Τάμπα. «Ο Μίλτον συνεχίζει να αποτελεί μια δυνητικά καταστροφική απειλή για τμήματα της δυτικής ακτής της Φλόριντα».

«Οι ισχυρές βροχοπτώσεις από τον Μίλτον θα οδηγήσουν σε εκτεταμένες πλημμύρες την Τετάρτη σε ολόκληρη την κεντρική Φλόριντα», σημειώνουν μετεωρολόγοι.

Καταφύγια εν όψει του κυκλώνα Μίλτον

Ο κυβερνήτης Ρον Ντε Σάντις δήλωσε την Τρίτη ότι η Φλόριντα έχει προετοιμάσει δεκάδες καταφύγια έξω από τις ζώνες εκκένωσης για να βοηθήσει τους κατοίκους που έμειναν αποκλεισμένοι στον απόηχο της καταιγίδας «τέρας». Επίσης, είπε ότι η βενζίνη μεταφέρεται με φορτηγά σε πρατήρια και σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων έχουν επίσης αναπτυχθεί κατά μήκος των δρόμων για να διευκολυνθεί η εκκένωση.

Η Τζόντι Φίσκε, διευθύντρια δημόσιας ασφάλειας της κομητείας Manatee στη Φλόριντα, δήλωσε στο CNN ότι από το πρωί της Τετάρτης υπάρχουν περίπου 5.000 κάτοικοι σε καταφύγια στην κομητεία. Εννέα καταφύγια είναι επί του παρόντος ανοιχτά, με περισσότερα σε ετοιμότητα και η Φίσκε δήλωσε ότι τα τρέχοντα καταφύγια είναι περίπου στο 50% της χωρητικότητας.

«Το γεγονός ότι οι αυτοκινητόδρομοι είναι γεμάτοι είναι ένα σημάδι ότι οι άνθρωποι το παίρνουν πολύ σοβαρά αυτό», εξήγησε

Στην κομητεία Πάσκο, οι αξιωματούχοι στέλνουν το μήνυμα στους κατοίκους και τους προτρέπουν να αναζητήσουν καταφύγιο αν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Ο Κόλιν Μπερνς, αναπληρωτής διοικητής συμβάντων στην κομητεία Πάσκο, δήλωσε στο CNN ότι η κομητεία στεγάζει περίπου 3.000 κατοίκους σε καταφύγια από το πρωί της Τετάρτης. Υπάρχουν έξι καταφύγια στην περιοχή σε «αρκετά υψηλή» χωρητικότητα, σύμφωνα με τον Μπερνς, αλλά οι αξιωματούχοι της κομητείας έχουν 10 επιπλέον καταφύγια σε ετοιμότητα. «Μη διστάσετε», είπε ο Μπερνς, «αν μπορείτε να φύγετε, φύγετε».

Εν τω μεταξύ, το NHC ανακοίνωσε πως ένας άλλος κυκλώνας, ο Λέσλι, εντοπίζεται 2.400 χιλιόμετρα δυτικά του Πράσινου Ακρωτηρίου με ανέμους που φθάνουν τα 120 χλμ/ώρα.

Το NHC προειδοποιεί ότι ο Μίλτον ήταν ένας «εξαιρετικά επικίνδυνος κυκλώνας» και κάλεσε τους κατοίκους να «προετοιμαστούν σήμερα για την άφιξή του και να εκκενώσουν τις περιοχές τους εάν οι αρχές το ζητήσουν».

Η στιγμή που ερευνητικό αεροπλάνο πετά μέσα από τον κυκλώνα

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν πλάνα από το εσωτερικό ερευνητικού αεροπλάνου που πέταξε απευθείας πάνω στον κυκλώνα Milton που ετοιμάζεται να χτυπήσει τη Φλόριντα.

Τα πλάνα δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροσκαφών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας και δείχνουν το ερευνητικό αεροπλάνο να τρέμει βίαια από τις έντονες αναταράξεις καθώς πέταξε απευθείας.

Το αεροσκάφος τύπου Lockheed WP-3D Orion με το όνομα «Miss Piggy» πέταξε μέσα από τον κυκλώνα με μια ομάδα επιστημόνων προκειμένου να συλλέξει δεδομένα για την έρευνα και να βοηθήσει στη βελτίωση της πρόβλεψης του κυκλώνα που πρόκειται να χτυπήσει σήμερα τη Φλόριντα, σύμφωνα με την υπηρεσία. Μέσα στο αεροπλάνο βρίσκονταν τουλάχιστον 4 ερευνητές της NOAA.

Και η θέα από το παράθυρο δείχνει το αεροπλάνο να περνά μέσα σε ένα αδιαπέραστο γκρίζο ουρανό, καθώς σφυροκοπείται από καταρρακτώδη βροχή.

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Tom Brannigan φαίνεται να κάθεται στο AVAPS (Airborne Vertical Atmospheric Profiling System), καθώς το αεροπλάνο κουνιέται δυνατά.

Ουρές στα πρατήρια καυσίμων

Οι αυτοκινητόδρομοι στην ανατολική αυτή πολιτεία είναι μποτιλιαρισμένοι και σε ορισμένα βενζινάδικα τελειώνουν τα καύσιμα, καθώς οι κάτοικοι προσπαθούν να απομακρυνθούν εγκαίρως.

 

AP photo

Το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA έχει απαγορεύσει στο προσωπικό της την είσοδο, διατηρώντας μόνο το προσωπικό ασφαλείας, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα Universal Studios, Disney World, SeaWorld ενόψει του τυφώνα. Χιλιάδες οχήματα έχουν κατευθυνθεί βόρεια στον Interstate 75, τον κύριο δρόμο στη δυτική πλευρά της χερσονήσου, καθώς οι κάτοικοι ακολουθούν τις εντολές εκκένωσης. Η κυκλοφορία έχει φράξει τις νότιες λωρίδες του δρόμου για χιλιόμετρα, καθώς άλλοι κατευθύνονται προς τη σχετική ασφάλεια του Φορτ Λόντερντεϊλ και του Μαϊάμι στην άλλη πλευρά της πολιτείας.

Πηγή: CNN, NBC, CNBC, ΕΡΤ