ΕΚΤ: Μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο προβλέπουν οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες

από Team MyPortal.gr
sms

Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με δηλώσεις τους την Τετάρτη τάχθηκαν υπέρ ακόμη μιας μείωσης των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως, ορισμένοι συνάδελφοί τους παραμένουν αμετάπειστοι, καθώς η αναταραχή στη Μέση Ανατολή τροφοδοτεί τη μεταβλητότητα του ενεργειακού κόστους.

Η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος και η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο 3,5% στις 17 Οκτωβρίου έχει σχεδόν πλήρως τιμολογηθεί από τις αγορές, υποδεικνύοντας ότι οι traders αναμένουν από την Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων, δεδομένης της αδύναμης οικονομίας και της – απροσδόκητα γρήγορης – επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών.

«Μια μείωση είναι πολύ πιθανή και δεν θα είναι η τελευταία, ο ρυθμός εξαρτάται από το πώς εξελίσσεται η μάχη κατά του πληθωρισμού», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά στον ραδιοφωνικό σταθμό franceinfo.

Το μήνυμα αυτό είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις προσδοκίες, καθώς πάνω από το 90% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν μια μείωση την επόμενη εβδομάδα, ενώ ένα παρόμοιο ποσοστό στοιχηματίζει σε μια επόμενη κίνηση τον Δεκέμβριο.

«Ακόμα και αν έχουμε μια μείωση 25 μονάδων βάσης τώρα και άλλη μια τον Δεκέμβριο, θα επιστρέψουμε μόλις στο 3% – εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε εξαιρετικά περιοριστικό έδαφος», δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας στους Financial Times υποστηρίζοντας τις back-to-back κινήσεις.

Ο Όλι Ρεν της Φινλανδίας, ο Μάρτινς Κάζακς της Λετονίας και ο Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας έχουν ταχθεί υπέρ μιας μείωσης τον Οκτώβριο, ενώ η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε μια ισχυρή νύξη για την κίνηση αυτή, ενισχύοντας τα στοιχήματα της αγοράς.

Το ζήτημα είναι ότι η οικονομία έχει μείνει στάσιμη για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, η αγορά εργασίας έχει εξομαλυνθεί, η αύξηση των μισθών επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός είχε μειωθεί ταχύτερα από ό,τι προέβλεπε η ΕΚΤ.

Ωστόσο, ο Βέλγος Πιερ Βουνς είναι ακόμη αναποφάσιστος, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αντίθετες δυνάμεις στο παιχνίδι, καθώς η ανάπτυξη είναι αδύναμη, αλλά ο εγχώριος πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ γρήγορος και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ωθήσει το κόστος της ενέργειας σε υψηλότερα επίπεδα.

«Υπάρχει κάποιος αποφασιστικός παράγοντας που σημαίνει ότι πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση τον Οκτώβριο; Θα ήθελα πραγματικά να δω την ανάλυση του προσωπικού της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε στη βελγική εφημερίδα l’Echo.

Οι χρηματοοικονομικοί επενδυτές βλέπουν τώρα το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να πέφτει στο 3% μέχρι το τέλος του έτους και στο 2% μέχρι το τέλος του 2025, χτυπώντας αυτό που μεγάλο μέρος της χρηματοοικονομικής κοινότητας θεωρεί ουδέτερο επιτόκιο, ένα επίπεδο που ούτε τονώνει, ούτε επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.