Νετανιάχου: Το Ισραήλ εξουδετέρωσε τον διάδοχο της Χεζμπολάχ Χασέμ Σαφιεντίν

από Team MyPortal.gr
sms

Οισραηλινός πρωθυπουργός σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του επιβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον διάδοχο του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλ.

«Το Ισραήλ απέκλεισε τον αντικαταστάτη του Νασράλ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ απευθυνόμενος  στους πολίτες του Λιβάνου, είπε ότι «μια συμμορία τυράννων και τρομοκρατών» κατέστρεψε τη χώρα τους με το «χάος» και τον «πόλεμο» να ακολουθεί.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το Ιράν είχε κατακτήσει τον Λίβανο. «Χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τη Χεζμπολάχ που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ιράν εις βάρος του Λιβάνου», τόνισε.

Επισήμανε ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να νικήσει» και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει χιλιάδες τρομοκράτες της Χεζμπολάχ.

Ο Νετανιάχου κάλεσε τον λιβανέζικο λαό να πάρει πίσω τη χώρα του και να τη βάλει στο σωστό δρόμο. «Αν δεν το κάνετε, η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει να προσπαθεί να πολεμήσει το Ισραήλ από πυκνοκατοικημένες περιοχές εις βάρος σας». «Υπάρχει καλύτερος τρόπος», είπε και συμπλήρωσε: «αξίζετε να επαναφέρετε τον Λίβανο στις μέρες της ηρεμίας του».

«Πάρτε τη χώρα σας πίσω»

«Σηκωθείτε και πάρτε τη χώρα σας πίσω, έχετε μια ευκαιρία που δεν υπήρχε εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ακόμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και σημείωσε «απελευθερώστε τη χώρα σας από τη Χεζμπολάχ, ώστε αυτός ο πόλεμος να τελειώσει», για να – όπως είπε, «οι μελλοντικές γενιές των παιδιών του Λιβάνου και του Ισραήλ να μην γνωρίσουν ούτε πόλεμο ούτε αιματοχυσία, αλλά να ζήσουν επιτέλους μαζί ειρηνικά».

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την απάντηση στο Ισραήλ

Παράλληλα, τα ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο όπου πρόκειται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τον τρόπο και το χρόνο με τον οποίο το Τελ Αβίβ θα απαντήσει στο Ιράν.

Μία εβδομάδα μετά την επίθεση, δεύτερη μέσα σε πέντε μήνες, από την Τεχεράνη ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φαίνεται πως έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία προκειμένου να δώσει τις εντολές για την ισραηλινή απάντηση η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι «μετρημένη» αλλά αυστηρή.

Από εχθές το βράδυ υπάρχουν πληροφορίες – τις οποίες δεν διαψεύδει ο στρατός της χώρας – πως συγκεκριμένες μοίρες της πολεμικές αεροπορίας έχουν ήδη λάβει οδηγίες και πως τα μαχητικά του Ισραήλ είναι έτοιμα να απογειωθούν.

Να σημειωθεί ότι οι πιέσεις προς τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση είναι μεγάλες προκειμένου να αγνοηθούν οι παραινέσεις των ΗΠΑ και να πληγεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ την ίδια στιγμή οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δημοσιοποίησαν  βίντεο με τη μετακίνηση πυραυλικών συστημάτων προκειμένου να ενισχυθεί η αεράμυνα ειδικά κοντά σε κρίσιμες υποδομές.

Γκάλαντ: Νεκρός ο Σαφιεντίν

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Χασέμ Σαφιεντίν, πιθανότατα σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση την περασμένη εβδομάδα στη Βηρυτό.

«Η Χεζμπολάχ είναι μια οργάνωση χωρίς ηγέτη, ο Νασράλα εξουδετερώθηκε, ο αντικαταστάτης του πιθανότατα εξουδετερώθηκε επίσης. Αυτό έχει δραματική επίδραση σε όλα όσα συμβαίνουν. Δεν υπάρχει κανείς να πάρει αποφάσεις, κανείς να δράσει», τόνισε ο Γκάλαντ, προσθέτοντας ότι οι δυνατότητες πυρός της Χεζμπολάχ έχουν επίσης δεχθεί ένα βαρύ πλήγμα.

«Οι ενέργειες που κάνουμε παρατηρούνται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Όταν ο καπνός στον Λίβανο καθαρίσει, θα συνειδητοποιήσουν στο Ιράν ότι έχασαν το πολυτιμότερο πλεονέκτημά τους, τη Χεζμπολάχ», τόνισε.

Η Ταξιαρχία Γκολανί πήρε τον έλεγχο Οοικισμού – προπύργιο της Χεζμπολάχ

Ιδιαίτερη σημασία ως προς το επιχειρησιακό τμήμα της χερσαίες επιχείρησης έχει ότι η ξακουστή στο Ισραήλ, Ταξιαρχία Γκολανί, πήρε τον έλεγχο του οικισμού Maroun El Ras που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολαχ και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από χωριά του Ισραήλ στον Βορρά.

Υπό την ασφυκτική πολιορκία του Ισραήλ βρίσκεται πλέον ο Λίβανος, με τη χώρα να βάλλεται από στεριά και αέρα. Τις τελευταίες ώρες οι χερσαίες δυνάμεις έχουν επεκτείνει τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στις παράκτιες περιοχές του νοτιοδυτικού Λιβάνου, ενώ τα ισραηλινά μαχητικά δεν σταματούν να βομβαρδίζουν τη πρωτεύουσα Βηρυτό.

Με συνεχείς εκτοξεύσεις ρουκετών απαντά η Χεζμπολάχ, αναγκάζοντας το Ισραήλ να εκκενώσει τα χωριά που βρίσκονται κοντά στα βόρεια σύνορά του. Η τρομοκρατική οργάνωση εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες το πρωί προς την Χάιφα και τα περίχωρα της πόλης των σχεδόν 400 χιλιάδων κατοίκων. Την ίδια στιγμή ανώτατο στέλεχος της Σιιτικής οργάνωσης έστειλε μήνυμα ότι η πυρητιδαποθηκη της Χεζμπολαχ παραμένει άθικτη και ισχυρή.