Διαμαρτύρονται οι δήμαρχοι για τη… μερική ρύθμιση αναφορικά με την αποπληρωμή χρεών προς τους ΟΤΑ

από Team MyPortal.gr
sms

της Βαρβάρας Ζούκα

Μερική και ελλιπή θεωρούν οι δήμαρχοι της χώρας τη ρύθμιση που κατατέθηκε εν τέλει από το υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με την αποπληρωμή χρεών προς τους ΟΤΑ. Οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης θεωρούν ότι η ρύθμιση που προωθείται καλύπτει στην πραγματικότητα μόνον τους ευάλωτους πολίτες, ενώ αντίθετα στους επαγγελματίες και στα φυσικά πρόσωπα που δεν ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες δεν δίνονται ουσιαστικά κίνητρα, ώστε να προχωρήσουν στην τακτοποίηση των οφειλών τους προς τους δήμους. Η ρύθμιση για την τακτοποίηση οφειλών περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών για τη βελτίωση της λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που έχουν περιληφθεί, οι πολίτες που εμπίπτουν στην κατηγορία του ευάλωτου οφειλέτη θα μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους σε έως εξήντα δόσεις και θα μπορούν να τα καταβάλλουν με απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις σε ποσοστό έως και 95%. Αντίθετα, για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ώστε να υπαχθούν στην κατηγορία του ευάλωτου οφειλέτη, η μοναδική δυνατότητα που παρέχεται είναι αυτή της αποπληρωμής των οφειλών σε έως και 60 δόσεις, χωρίς ωστόσο να προβλέπονται απαλλαγές από πρόστιμα και προσαυξήσεις, παράγοντας που αξιολογείται από τους δημάρχους ως καθοριστικός για την αποτελεσματικότητα κάθε αντίστοιχης ρύθμισης.

Οι δήμαρχοι της χώρας μέσω των συλλογικών τους οργάνων είχαν υποβάλει στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αίτημα για ρύθμιση που να προβλέπει την ευνοϊκή αποπληρωμή χρεών προς τους δήμους ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. Μετά την τελευταία εξέλιξη υπογραμμίζουν ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα. Ωστόσο, τα βέλη των δημάρχων στρέφονται όχι κατά του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, αλλά κατά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την οποία και θεωρούν υπεύθυνη για το ψαλίδισμα των ευνοϊκών διατάξεων.

Οι δήμοι πιέζουν εδώ και καιρό για την εφαρμογή νέας ευνοϊκής ρύθμισης για την αποπληρωμή χρεών, ώστε να αντιμετωπίσουν σε έναν βαθμό το πρόβλημα των ανείσπρακτων οφειλών, που πιέζει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς και δημιουργεί αρρυθμίες στα δημοτικά ταμεία. Με τη ρύθμιση, όπως αυτή κατατέθηκε στη Βουλή, εκτιμούν ότι ο σκοπός αυτός δεν επιτυγχάνεται.