Μ. Βορίδης: “Η νομιμοποίηση του πρωθυπουργού είναι η λαϊκή νομιμοποίηση”

από Team MyPortal.gr
sms

Ένα μεγάλο εύρος θεμάτων της επικαιρότητας κάλυψε η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στον τηλεοπτικό σταθμό “Action 24”. Ξεκινώντας από τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός -κατ’ αρχάς- είπε ότι από την κυβέρνηση δεν σχολιάζουν εσωκομματικές διαδικασίες άλλων πολιτικών φορέων. Στα πολιτικά συμπεράσματα της διαδικασίας, η προσέλευση ήταν “μάλλον κατώτερη των προσδοκιών τους, υπό την έννοια ότι ήταν αυξημένη κατά 12%”. Σε σύγκριση, μάλιστα, με την προηγούμενη προεδρική εκλογή στο ΠΑΣΟΚ, τώρα δεν υπάρχει κορονοϊός, επίσης “υποτίθεται ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κάποια άνοδο. Με 8% ψήφισαν 270.000 άνθρωποι, τώρα ψήφισαν 303.000”, συμπέρανε.

Στο ερώτημα ποιον προτιμά για αντίπαλό της η κυβέρνηση, επέμεινε πως δεν υπάρχει προτίμηση. “Σεβόμαστε όλους τους πολιτικούς αντιπάλους μας, τους υπολογίζουμε όλους”, ανέφερε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση κοιτά πού της ασκούν κριτική. “Εμείς διεκδικούμε την τρίτη τετραετία”, συνέχισε, δε, και πρόσθεσε: “Ελπίζω και εύχομαι τρίτη τετραετία με Κυριάκο Μητσοτάκη”.

Για τα μέτρα υπέρ των πολιτών, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι έρχεται στη Βουλή νομοσχέδιο με τα μέτρα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τομείς όπως η ακρίβεια, η αύξηση εισοδήματος, η ασφάλεια είναι θέματα που είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, με τον Μ. Βορίδη να τονίζει την αύξηση συλλήψεων από την αστυνομία, κατά 30%. Στο στόχαστρο της αστυνομίας είναι όσοι εγκληματούν αδιάφορα σε ποια ομάδα ανήκουν, δήλωσε ακόμη, με την παράλληλη επισήμανση πως “υπάρχει μια πολύ αυξημένη συμμετοχή στο έγκλημα, της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας” (σ.σ. των Ρομά) και αυτή είναι μια εγκληματολογική, κοινωνιολογική παρατήρηση”.

Γενικά, “έχει εντατικοποιηθεί η δράση της Ελληνικής Αστυνομίας και φέρνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα σύμφωνα και με τις κεντρικές κατευθύνσεις που δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για αυστηρή επιβολή του νόμου και της τάξης”, υπογράμμισε.

Επιπλέον, “στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο αναλήφθηκε κοινή νομοθετική πρωτοβουλία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, η οποία έχει ως στόχο να επαναφέρει την καταργηθείσα διάταξη, προκειμένου όταν κάποιος εκ νέου εγκληματίσει, τότε να αντικαθίστανται οι περιοριστικοί όροι και να επιβάλλεται προσωρινή κράτηση. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η δικαιοσύνη θα έχει στα χέρια της ένα πολύ πιο αποτελεσματικό εργαλείο”, ήταν ένα άλλο σημείο που έθιξε ο κ. Βορίδης.

Ειδικά για τη βία μεταξύ ανηλίκων, υποστήριξε ότι γίνεται πιο βαρύ πλημμέλημα το θέμα της παραμέλησης εποπτείας των ανηλίκων. Εξάλλου, “το είπε ωραία ο πρωθυπουργός, δεν είναι ευθύνη του κράτους να κάνει τη διαπαιδαγώγηση των ανηλίκων”, πρόσθεσε.

Όμως, “ένα επιεικές τιμωρητικό πλαίσιο οδηγεί σε στρατολόγηση των ανηλίκων από τις εγκληματικές οργανώσεις, και υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα στην Ελλάδα, ένα μεγάλο κομμάτι κυρίως εμπορίας ναρκωτικών γίνεται από ανηλίκους”, ανέφερε.

Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό των επιπτώσεων από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυξημένων ροών μεταναστών, απάντησε: “Είμαστε έτοιμοι, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα”.

Ταυτοχρόνως, σημείωσε πως “το όμορο και ασφαλές κράτος (σ.σ. με την εμπόλεμη ζώνη) δεν είναι η Ελλάδα, είναι η Τουρκία. Αυτή θα είναι το πρώτο σημείο, στο οποίο θα υπάρξει μεταναστευτική πίεση. Και αυτό ξαναβάζει στη συζήτηση και δικαιώνει την επιλογή που έχει κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και υλοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτης, ώστε να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία και συνομιλίες και τακτικές επαφές και διάλογος. Το γεγονός ότι έχουμε ανασχέσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις μεταναστευτικές ροές είναι αποτέλεσμα και αυτού του διαλόγου”.

Ερωτηθείς, δε, για το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής του πετρελαίου, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για “δικαίωση στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Το βασικό πλεονέκτημα -χωρίς να απορροφά το σύνολο του προβλήματος, το λειαίνει πάντως- είναι οι ανανεώσιμες πηγές, το γεγονός ότι έχουμε αλλάξει πάρα πολύ το ενεργειακό μείγμα μας”.

Η συνέντευξη έκλεισε με την επετειακή εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας. Σε ερώτηση για την απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βορίδης απάντησε: “Θα προτιμούσα να ήταν εκεί, είναι δική τους επιλογή. Εμείς σεβόμαστε τις επιλογές τους και αυτές αξιολογούνται, έχουν τη δική τους πολιτική σημειολογία”.

“Εμείς δεν σχολιάζουμε, δεν μπαίνουμε στη συζήτηση για να αξιολογήσουμε τις απόψεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, που και η παράταξη τους έχει τιμήσει με την προεδρία του κόμματος και με την πρωθυπουργία. Δεν το εκλαμβάνω ως αμφισβήτηση, υπό την έννοια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκλεγεί πρωθυπουργός πριν από ενάμιση χρόνο”, τόνισε για να συμπληρώσει: “Η νομιμοποίηση του πρωθυπουργού είναι η λαϊκή νομιμοποίηση”.

Στα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι αφενός “δεν πιστεύουμε στις κυβερνήσεις συνεργασίας”, αφετέρου “η συζήτηση περί εκλογικού νόμου δεν ανοίγει”. Και εμφανίσθηκε βέβαιος ότι ο ισχύων εκλογικός νόμος θα αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση 2,5 χρόνια μετά, δηλαδή τη ΝΔ. “Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, η ΝΔ είναι μπροστά με 12-14 μονάδες”, επεσήμανε και κατέληξε: “Στις ευρωεκλογές, που είναι το κατ’ εξοχήν σημείο έκφρασης διαμαρτυρίας προς μία κυβέρνηση, πάλι η ΝΔ ήταν μπροστά με 13%”.