Πετρέλαιο: «Stop» στο ράλι ανόδου, κινείται κάτω από τα 80 δολάρια

από Team MyPortal.gr
sms

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν πάνω από 1 δολάριο το βαρέλι την Τρίτη, καθώς οι traders αποκόμισαν κέρδη από το ράλι της Δευτέρας που ανέβασε την αγορά στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και ένα μήνα υπό τους φόβους ότι η Μέση Ανατολή μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή.

Τα futures του Brent υποχωρούν 1,25 δολάρια ή 1,54%, στα 79,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα futures του αμερικανικού αργού υποχωρούν 1,24 δολάρια ή 1,6%, στα 75,89 δολάρια το βαρέλι.

Αμφότεροι οι δείκτες κέρδισαν πάνω από 3% τη Δευτέρα, όντας στα υψηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη Αυγούστου, προσθέτοντας στο ράλι της περασμένης εβδομάδας 8%, το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος εδώ και έναν χρόνο, λόγω ανησυχιών ότι η κλιμάκωση των εχθροπραξιών θα μπορεί να διαταράξει την προσφορά πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.

Το ράλι της τιμής του πετρελαίου ξεκίνησε αφότου το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να αντεπιτεθεί και εξετάζει τις επιλογές του, με τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν να θεωρούνται πιθανός στόχος.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι μια επίθεση στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν δεν είναι πιθανή και προειδοποίησαν ότι οι τιμές του πετρελαίου ίσως να αντιμετωπίσουν σημαντική πίεση εάν το Ισραήλ επικεντρωθεί σε οποιονδήποτε άλλο στόχο.

Ακόμα κι αν μια επίθεση στοχεύει ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, υπάρχουν 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πλεονάζουσας ικανότητας εφοδιασμού εντός του OPEC για να αντισταθμιστεί η απώλεια της παραγωγής πετρελαίου του, σημείωσαν την Παρασκευή αναλυτές της ANZ Bank.

Οι traders θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στα πιο πρόσφατα στοιχεία για τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση των αποθεμάτων κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 4 Οκτωβρίου, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters.

Στο μεταξύ, το φυσικό αέριο παρότι το πρωί της Τρίτης υποχωρεί 0,48% η τιμή της μεγαβατώρας εξακολουθεί να είναι πάνω από τα 40 ευρώ (40,05).