Θεοδώρα Καρακιουλάχ: Η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να πετάξει από πάνω της την μιζέρια

από Team MyPortal.gr
sms

Σας ακούμε/βλέπουμε/διαβάζουμε:

Με ακούτε καθημερινά 14:00μμ-16:00μμστην εκπομπή «Δύο στις 2» και κάθε Σάββατο 07:00πμ-12:00μμστο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5.

Το «Ράδιο Θεσσαλονίκη» είναι ένα ΜΜΕ με ισχυρό αποτύπωμα στην ιστορία της πόλης.  Τι ευθύνη σημαίνει αυτό για τον δημοσιογραφικό λόγο και την δημοσιογραφική πράξη;

Ο δημόσιος λόγος είναι μια σοβαρή υπόθεση. Όσοι και όσες εκφραζόμαστε δημόσια έχουμε μεγάλη ευθύνη τόσο απέναντι σε αυτούς που μας ακούν αλλά και απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό. Καταρχάς σε όποιο μέσο και αν εργαζόμαστε, ως δημοσιογράφοι έχουμε ευθύνη του τι λέμε και πώς το λέμε. Η δημοσιογραφική δεοντολογία είναι για μένα το Α και το Ω. Προσπαθώ καθημερινά να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις ενός μέσου όπως το Ράδιο Θεσσαλονίκη που έχει πολύ μεγάλη ακροαματικότητα και οι ακροατές και ακροάτριές του είναι αυστηροί κριτές. Από την άλλη πλευρά για εμένα πολύ σημαντική είναι η χρήση της ελληνικής γλώσσας. Ως καθηγήτρια σε σπουδαστές δημοσιογραφίας, τονίζω στα παιδιά ότι αν θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα θα πρέπει πρώτα να μάθουν σωστά ελληνικά. Πολλές φορές έχω «πιάσει» τον εαυτό μου να πέφτει σε λεκτικά λάθη, σολοικισμούς και φλυαρία. Το ραδιόφωνο είναι ένα άμεσο, ζωντανό μέσο και οι λέξεις φεύγουν σαν σφαίρες. Δεν γυρνούν πίσω. Έχουμε ευθύνη να χρησιμοποιούμε σωστά την ελληνική γλώσσα και την ευθύνη καθημερινά να γινόμαστε καλύτεροι.

 Ποια είδηση που έχετε πει δεν θα θέλατε να ξαναπείτε, με ποια έχετε κουραστεί και ποια θα θέλατε να λέτε συνέχεια;

Δεν θα ήθελα να πω ποτέ την είδηση για την τραγωδία των Τεμπών. Είναι κάτι πολύ δύσκολο στη διαχείριση ακόμα και σήμερα. Ότι έχει να κάνει με απώλεια ανθρώπινων ζωών είναιπολύ βαρύ.

Έχω κουραστεί στο Ράδιο Θεσσαλονίκη να μιλώ για την κίνηση στους δρόμους και τα μποτιλιαρίσματα. Έχω κουραστεί να μιλάω για τα μπάζα που πετάει όποιος θέλει, όπου θέλει, όποτε θέλει. Αυτά τα δύο θέματα είναι στην καθημερινή ατζέντα και ομολογώ ότι υπάρχουν στιγμές που αρνούμαι να ασχοληθώ.

Δεν θα κουραστώ όμως ποτέ να φωτίζω ιστορίες ανθρώπων που αποτελούν παραδείγματα για όλους εμάς και μας δείχνουν και την θετική πλευρά της ζωής. Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος κάθε φορά που προετοιμάζω την εκπομπή. Ένα ραδιοφωνικό περιοδικό που τα έχει όλα και σίγουρα οι καλές ειδήσεις δίνουν την ευκαιρία για ωραίες συζητήσεις που εμπεριέχουν ακόμα και προβληματισμό.

Η Θεσσαλονίκη τι διαφορετικό θα έχει όταν σε λίγες ημέρες αποκτήσει Μετρό;

Η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να πετάξει από πάνω της την μιζέρια και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ως μια ευκαιρία να αποκτήσει την θέση που της αξίζει ως μητροπολιτική πόλη. Το Μετρό θέτει τη βάση για μια πόλη ίσων ευκαιριών. Περιμένω την επέκτασή του όταν και όποτε συμβεί για να αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά μας.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 05-10-2024)