Εγκλωβισμένο στον κυκεώνα προσφυγών το έργο ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας

από Team MyPortal.gr
sms

της Βαρβάρας Ζούκα

Στον κυκεώνα προσφυγών μεταξύ των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την κατασκευή του βρίσκεται εγκλωβισμένο το έργο ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί το έργο σε καθυστερήσεις, παρά το γεγονός ότι η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης υπό τον Στέλιο Αγγελούδη έχει θέσει τη δημιουργία πάρκου μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας σε απόλυτη προτεραιότητα.

Με την ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου του έργου, τον περασμένο Ιούνιο, άρχισαν και οι προσφυγές μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία την οποία είχε προκηρύξει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στο έργο ξεκίνησαν επί της ουσίας, όταν ο δεύτερος μειοδότης δικαιώθηκε στην προσφυγή που κατέθεσε στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) εναντίον του προσωρινού αναδόχου του έργου. Οι περιπέτειες και οι καθυστερήσεις, όμως, δεν τελειώνουν εδώ, καθώς η εταιρεία που είχε προσφέρει τη μεγαλύτερη έκπτωση και είχε αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος του έργου αναμένεται να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζουν τον φόβο ότι η διαδικασία αυτή θα επιφέρει τουλάχιστον εξάμηνη καθυστέρηση στο έργο.

Η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας είναι ένα έργο που είχε μελετηθεί και είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη. Η προηγούμενη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα είχε βάλει το έργο στον πάγο, δηλώνοντας ότι θα διερευνούσε τη δυνατότητα συνύπαρξης της πλατείας με έναν υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων. Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του στον δήμο Θεσσαλονίκης ο νέος δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης ανέλαβε προσωπικά τη δέσμευση να προχωρήσει το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας και της δημιουργίας πάρκου μνήμης ως ελάχιστη απόδοση τιμής στους θεσσαλονικείς Εβραίους.
Η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας ήταν το θέμα που είχε βρεθεί στην κορυφή της συζήτησης του κ. Αγγελούδη στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως μετά την εκλογή του στο αξίωμα του δημάρχου. Μέσα στο πρώτο διάστημα της δημαρχίας του ο Στέλιος Αγγελούδης εξασφάλισε χρηματοδότηση 8,5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της εμβληματικής παρέμβασης από το “Πράσινο Ταμείο”, ενώ έτρεξε τις διαδικασίες για την προκήρυξη του έργου, με τον σχετικό διαγωνισμό να βγαίνει στον αέρα τον περασμένο Απρίλιο.