Δύο αγκάθια μπλοκάρουν τα σχέδια ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους

από Team MyPortal.gr
sms

της Βαρβάρας Ζούκα

Σε δύο μεγάλα αγκάθια φαίνεται πως σκαλώνουν τα σχέδια για την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, παρά το γεγονός ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων φέρεται να αντιμετώπισε θετικά τη μελέτη που κατατέθηκε για το έργο.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τη θετική στάση του Κ.Σ.Ν.Μ. επί του αρχικού σχεδίου ανάπλασης, ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης θεραπείας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του myportal.gr, έχει δύο κεντρικές ενστάσεις.

Η πρώτη αφορά τη διαχείριση των τραπεζοκαθισμάτων που αναπτύσσονται από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η αρχική πρόταση των μελετητών προβλέπει τη χρήση από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μίας μεγάλης ομπρέλας και τη διαμόρφωση γυάλινων διαχωριστικών. Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, ωστόσο, προκρίνει τη λύση της πέργκολας, που θα έχει τη δυνατότητα να κλείνει, ώστε αφενός να διασφαλίζεται η ομοιομορφία στον ιστορικό άξονα της Αριστοτέλους και αφετέρου να εξασφαλίζεται η ανθεκτικότητα κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες. Μια έμμεση αναφορά στο θέμα φέρεται να έχουν κάνει δημόσια στελέχη της δημοτικής αρχής, επισημαίνοντας με την ευκαιρία των πολύ ισχυρών ανέμων των τελευταίων ημερών ότι κάποια σχέδια για τα οποία λαμβάνονται αποφάσεις στην Αθήνα δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά. Η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη, έχοντας θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της τα θέματα που αφορούν τον σεβασμό του δημόσιου χώρου, είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει την εφαρμογή λύσεων που θεωρεί ότι θα επιτρέψουν τη συνέχιση του χάους με τα τραπεζοκαθίσματα και τις αυθαιρεσίες.

Κόκκινη γραμμή το κόψιμο δέντρων

Η δεύτερη κόκκινη γραμμή την οποία θέτει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αφορά τις κοπές δέντρων που προβλέπονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκφραστεί αντίθεση από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης στα σχέδια να κοπούν περίπου πενήντα μανόλιες που υπάρχουν στον άξονα της Αριστοτέλους. Ο δήμος φαίνεται πως δεν αποδέχεται ούτε το ενδεχόμενο τα δέντρα αυτά να μεταφυτευτούν σε άλλο σημείο. Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για δέντρα που τοποθετήθηκαν στην Αριστοτέλους, όταν καταστράφηκαν οι φοίνικες και οι νεραντζιές που προϋπήρχαν στον χώρο, και τα οποία έχουν ανταποκριθεί εξαιρετικά στις συνθήκες της περιοχής. Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι η Αριστοτέλους δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν ένα άδειο οικόπεδο.

Εφόσον τα εμπόδια αυτά ξεπεραστούν, τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε το έργο ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους να χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ.