Τρέχουν και δεν φτάνουν οι δήμαρχοι για την πυρασφάλεια στους παιδικούς σταθμούς

από Team MyPortal.gr
sms

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι δήμαρχοι για το θέμα της πυρασφάλειας των δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές ελλείψεις, ενώ εκπνέει και η τελευταία προθεσμία που αφορά την αναγκαία προσαρμογή στους όρους που έχουν τεθεί από την πιο πρόσφατη νομοθεσία για την αδειοδότηση των δομών αυτών. Μέσα στην εβδομάδα για το θέμα της πυρασφάλειας στους παιδικούς σταθμούς αναμένεται συνάντηση εκπροσώπων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με υπουργούς της κυβέρνησης και στελέχη του πυροσβεστικού σώματος.

Εν όψει της συνάντησης αυτής και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ζήτησε από όλους τους δήμους αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς που διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας εν ισχύ αλλά και σχετικά με αυτούς για τους οποίους έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες έκδοσης αντίστοιχων πιστοποιητικών.

Ως καταλύτης εξελίξεων για το θέμα αυτό λειτούργησε η πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ εμφανίστηκε κάθε άλλο παρά ικανοποιημένος από τους χειρισμούς των δημάρχων στο ζήτημα των παιδικών σταθμών. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό το γεγονός ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των παιδικών σταθμών είναι σε ισχύ από το 2017, αλλά δίδονται διαρκείς παρατάσεις για την προσαρμογή των δήμων στις προβλέψεις του.

“Δεν γίνεται επτά χρόνια μετά να μην έχουν πυρασφάλεια οι παιδικοί σταθμοί. Δεν είναι η λύση στα πάντα η παράταση. Το θέμα των παιδικών σταθμών έχει πάρει οκτώ παρατάσεις”, σημείωσε με νόημα ο κ. Λιβάνιος, ο οποίος εμφανίστηκε απογοητευμένος και από τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια για τους παιδικούς σταθμούς, παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση που είχε προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό είχε ανέλθει σε 95 εκατ. ευρώ.