Δύσκολο το παζλ με τα τιμολόγια ρεύματος

από Team MyPortal.gr
sms

Στα τιμολόγια ρεύματος, τις αυξήσεις των τιμών και των βέλτιστων επιλογών για τους καταναλωτές, αναφέρθηκε ο Θανάσης Τοτικίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» (Δ. Κοτταρίδης, Ν. Κασιμάτη).

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καταρχήν υπάρχουν τόσα πολλά, τόσες πολλές προσφορές που δεν ξέρει κανείς τι να διαλέξει. Ήταν αυτό που λέγαμε από την αρχή με αυτά τα τιμολόγια.

Οι τιμές έχουν αρχίσει και αυξάνονται πολύ και δεν φαίνεται στο μέλλον μια αποκλιμάκωση μεγάλη. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τα πάντα. Θα σας πω ότι πολύς κόσμος πιστεύει ότι επειδή έχουμε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες, ότι τα φωτοβολταϊκά δουλεύουν, χάνουν μισό βαθμό μισό τοις εκατό σε κάθε βαθμό που αυξάνεται πάνω από 25 βαθμούς, που σημαίνει ότι όταν η θερμοκρασία είναι 40 βαθμών με 15 βαθμούς διαφορά από το 25 που είναι η ονομαστική τους τιμή, η παραγωγή των φωτοβολταϊκών πέφτει.

Εμείς είμαστε συνδεδεμένοι με το χρηματιστήριο, τιμών. Δεν είναι ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε άμεσα τις δικές μας παραγωγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οπότε πέφτουμε σε αυτό το μεγάλο κουβά».

Ως προς τις επιλογές των πολιτών για το ποιο χρώμα τιμολογίου και ποιο πάροχο να επιλέξουν, επισήμανε πως: «Κατ’ αρχήν δεν θα πρέπει να κυνηγάει τις πολύ μεγάλες προσφορές γιατί κρύβουν πάρα πολλές παγίδες.

Υπάρχουν προσφορές που λέει ότι τον μήνα Ιούλιο σου δίνω 0,07 στην τιμή. Μετά ακολουθούν τα ψιλά γράμματα που η τιμή αρχίζει και ανεβαίνει.

Είχαμε πει και στην προηγούμενη φορά που είχαμε μιλήσει ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες μεγάλες καταναλωτών.

Αυτοί που είναι κάτω από 500 κιλοβατώρες και αυτοί που είναι πάνω από 500.

Για τις κάτω από 500 κιλοβατώρες, νοικοκυριά, καλό είναι κανείς να πάει σε σταθερά. τιμολόγια, πληρώνοντας κάτι παραπάνω. Υπάρχουν πάροχοι οι οποίοι είχαν δώσει εξαιρετικές τιμές στην αρχή της χρονιάς. Υπάρχει όμως μια σταθερότητα στις τιμές.

Όσοι είναι πάνω από 500 κιλοβατώρες, υπάρχουν προγράμματα, εγώ προσωπικά είχα επιλέξει ένα πρόγραμμα που ήταν κυμαινόμενο με γκαραντί την τιμή αύξησης.

Πληρώνεις κάτι παραπάνω στο πάγιο σε αυτή την περίπτωση, αλλά έχεις εξασφαλίσει ότι έχεις μια τιμή που δεν θα ξεπεράσει το τιμολόγιο».

Για το αν οι πολίτες παρακολουθούν κάθε μήνα τις αυξομοιώσεις και τη δυνατότητα να αλλάξουν πρόγραμμα, είπε πως: «Δεν έχει λειτουργήσει. Έχει λειτουργήσει υπέρ των εταιρειών. Αλλά ας μην γελιόμαστε τώρα αυτό το χαοτικό περιβάλλον που υπάρχει, ποιος κάθεται να ασχολείται κάθε μήνα για το πού, να, τι να βλέπει πραγματικά υπάρχει αυτό και το ακούω και από τον κόσμο. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται και δεν μπορείς να αλλάζεις κάθε μέρα πάροχο.

Επομένως λοιπόν, για να πούμε μια χρηστική συμβουλή στους καταναλωτές, είναι να πάνε στα σταθερά κάτω από 500 (το μπλε), όχι τώρα που οι τιμές έχουν ξεφύγει.

Και το πράσινο θα μπορούσε να λειτουργεί έτσι χωρίς να αγχώνεται κάποιος, τι γίνεται όταν είναι σε κάποιο πάροχο που είναι σοβαρός και οι τιμές είναι ελεγχόμενες και είναι πάνω από 500 κιλοβατώρες, να βρουν συμβόλαια που έχουν εγγύηση ανώτατης τιμής.

Λες ότι εγώ πληρώνω ας πούμε έξι ευρώ πάγιο το μήνα και η τιμή μου δεν θα φύγει πάνω από τα 0,22 ή 0,15.

Δηλαδή εκεί που έχει φτάσει το πράγμα, με την κρίση την κλιματική, με τους πολέμους γύρω μας, με το γεγονός ότι αυξάνονται πάρα πολύ οι ανάγκες, το φυσικό αέριο που είναι μεγάλος παράγοντας στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά είναι πολύ αστάθμητοι παράγοντες.

 

Οι καλές εποχές για να κάνετε ένα συμβόλαιο είναι την άνοιξη και το φθινόπωρο, γιατί όπως είπαμε το καλοκαίρι συνήθως οι τιμές είναι αυξημένες, οπότε ας περιμένει λίγο ο καταναλωτής μέχρι το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Από την άλλη ξέρουμε τι μας ξημερώνει με τα μεγαλύτερα θέματα, δηλαδή η διατροφική αλυσίδα, το ενεργειακό πρόβλημα.

Θα πρέπει και τα νοικοκυριά να βρουν τρόπο να κάνουν άμυνα και να κάνουν όσο γίνεται περισσότερο οικονομία στην κατανάλωση και της ενέργειας και στην διατροφική αλυσίδα.

Έτσι κι αλλιώς όλα τα νοικοκυριά το κάνουν αυτό. Θα δείτε ότι θα ξεβολευτούμε πολύ στα επόμενα χρόνια.

Το καλοκαίρι ας πούμε, χρησιμοποιήστε περισσότερο τους ανεμιστήρες από τα κλιματιστικά, που είναι βέβαια σε οικονομικό επίπεδο, αλλά η διαφορά τους είναι τεράστια».