Άνοδος στο πετρέλαιο – Απώλειες στο φυσικό αέριο

από Team MyPortal.gr
sms

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άνοδο την Τετάρτη, με την αγορά να φοβάται ότι οι περικοπές της προσφοράς από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς καυσίμων στον κόσμο θα οδηγήσουν τις τιμές υψηλότερα, αλλά και ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομική αδυναμία θα μειώσει τη ζήτηση.

Το Brent σημειώνει άνοδο 0,40% στα 79,72 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κερδίζει επίσης κατά 0,56% στα 75,24 δολάρια.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αργότερα την Τετάρτη θα δώσουν ενδείξεις για την προοπτική των επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι αγορές αναμένουν μια ακόμη άνοδο, αλλά ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ κορυφώνεται. Τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 7 Ιουλίου, ανέφεραν πηγές της αγοράς, επικαλούμενες στοιχεία του κλάδου του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 500.000 βαρέλια.

Ωστόσο, οι προβλέψεις της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) δείχνουν ότι η αγορά θα σφίξει το 2024.

Την ίδια στιγμή, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο κινείται πτωτικά κατά 1,32% στα 28,67 ευρώ το βαρέλι.