Reuters: Επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων από τις χώρες του Κόλπου αναμένει η Τουρκία

από Team MyPortal.gr
sms

Η Τουρκία αναμένει ότι οι χώρες του Κόλπου θα πραγματοποιήσουν άμεσες επενδύσεις ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων αρχικά σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο του ταξιδιού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με δύο ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους.

Ο Ερντογάν έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί ηγέτες στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 17-19 Ιουλίου, εν μέρει για να αντλήσει ξένες χρηματοδοτήσεις που θα ενισχύσουν την τεταμένη οικονομία της Τουρκίας μετά την επανεκλογή του τον Μάιο.

Οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεδομένου ότι οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές και οι συμφωνίες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, δήλωσαν ότι αναμένονται συνολικές επενδύσεις ύψους έως και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της άμυνας της Τουρκίας.

Άμεσες επενδύσεις ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων «θα πρέπει να έρθουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. «Οι προσδοκίες είναι υψηλές για την επίσκεψη στον Κόλπο. Θα υπογραφούν ορισμένες σημαντικές συμφωνίες».

Από το 2021, όταν η Άγκυρα ξεκίνησε μια διπλωματική προσπάθεια να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση από τον Κόλπο έχουν συμβάλει στην ανακούφιση της πίεσης στην οικονομία της Τουρκίας και στο απόθεμα σκληρού νομίσματος.

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τσεβντέτ Γιλμάζ και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ταξίδεψαν στα ΗΑΕ για να συζητήσουν «ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας» με ομολόγους τους και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, ανακοίνωσε η Άγκυρα.

Ο Ερντογάν διόρισε τους Γιλμάζ και Σιμσέκ μετά τις εκλογές εν μέρει για να πραγματοποιήσει μια στροφή μετά από χρόνια ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής που έστειλε τον πληθωρισμό στα ύψη και τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα σε χαμηλό ρεκόρ τον Μάιο. Στο πλαίσιο της στροφής, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 650 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αναμενόμενες επενδύσεις από τα κράτη του Κόλπου «θα δείξουν εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία, καθώς θα πρόκειται για άμεσες επενδύσεις, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό».