Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις αυξήσεις επιτοκίων

από Team MyPortal.gr
sms

Οι ευρωπαϊκές αγορές παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα σχόλια κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας κατά του πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κυμαίνεται ελάχιστα πάνω από την επίπεδη γραμμή, με τις μετοχές του λιανικού εμπορίου να προσθέτουν 1% και να οδηγήσουν τα κέρδη, ενώ οι μετοχές των ταξιδιών και της αναψυχής υποχωρούν 0,8%.

O Dax κερδίζει 0,14% και ο CAC 0,23% . Αντίθετα πτώση σημειώνει ο FTSE 0,16%.

Σε ένα πάνελ που συντόνισε το CNBC στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας την Τετάρτη, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ υποσχέθηκαν να συνεχίσουν την προσπάθεια παρά τους κινδύνους για την ανάπτυξη.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι “θα υπάρξουν περισσότεροι περιορισμοί” και ότι η “μετακίνηση σε διαδοχικές συνεδριάσεις” δεν αποκλείεται. Είπε επίσης ότι υπάρχει “σημαντική πιθανότητα να υπάρξει ύφεση”, ακόμη και αν αυτό δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Ακολουθούν ενθαρρυντικά στοιχεία στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σχετικά με την αύξηση των βασικών παραγγελιών κεφαλαιουχικών αγαθών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η Λαγκάρντ αναγνώρισε επίσης την πιθανότητα ύφεσης στην ευρωζώνη φέτος, αν και δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της ΕΚΤ. Είπε στο πάνελ ότι μια αύξηση τον Ιούλιο είναι πιθανή και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής “έχουν ακόμη περισσότερο έδαφος να καλύψουν”.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,7% υψηλότερα την Τετάρτη, αφού πραγματοποίησε μια προσεκτική αναστροφή από έξι συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις την Τρίτη. Οι κατασκευαστές τσιπ οδήγησαν σε κέρδη 2% τις μετοχές τεχνολογίας μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν νέους περιορισμούς στις εξαγωγές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα.

Οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού διαπραγματεύτηκαν μεικτά την Πέμπτη.