Απώλειες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

από Team MyPortal.gr
sms

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν την Πέμπτη, εξισορροπώντας ορισμένα από τα κέρδη της προηγούμενης ημέρας, καθώς οι επενδυτές αποκόμισαν κέρδη λόγω ανησυχιών ότι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη και την παγκόσμια ζήτηση καυσίμων.

Συγκεκριμένα, το Brent σημειώνει πτώση 0,38%, στα 73,75 δολάρια ανά βαρέλι και το αμερικανικό αργό καταγράφει απώλειες 0,37% στα 69,30 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς αναρριχήθηκαν περίπου 3% την Τετάρτη, αφού η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) δήλωσε ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 9,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 23 Ιουνίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια που είχαν προβλέψει οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι ηγέτες των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του κόσμου επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι πιστεύουν πως  θα χρειαστεί περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής για να τιθασευτεί ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός, αλλά εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να το επιτύχουν αυτό χωρίς να πυροδοτήσουν άμεσες υφέσεις.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δεν απέκλεισε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, ενώ η  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ εδραίωσε τις προσδοκίες για ένατη συνεχόμενη άνοδο των επιτοκίων της ευρωζώνης τον Ιούλιο.

Η εξάμηνη οπισθοδρόμηση του Brent – μια δομή τιμών σύμφωνα με την οποία τα συμβόλαια νωρίτερης φόρτωσης διαπραγματεύονται σε υψηλότερες τιμές από τα συμβόλαια μεταγενέστερης φόρτωσης – έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, υποδηλώνοντας υψηλότερη ζήτηση για άμεση παράδοση.

Την ίδια στιγμή, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο κινείται με απώλειες 3,29% στα 33 ευρώ ανά μεγαβατώρα.