Στο Α.Τ. Αυλώνας όπου κρατείται ο Φ. Μπελέρης μεταβαίνει η Ελληνίδα πρέσβης

από Team MyPortal.gr
sms

Στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας μεταβαίνει, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο με το ΚΕΑΔ, δήμαρχο στον Δήμο Χειμάρρας Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εκεί.

Νωρίτερα, η Ελληνίδα πρέσβης είχε προβεί σε διάβημα για το ζήτημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. Η κ. Καμίτση ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη, τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία.

Διαρροές νωρίς το πρωί από αλβανικής πλευράς υποστήριζαν ότι ο Μπελέρης αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Την είδηση αυτή δεν επιβεβαίωσαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πηγές της ελληνικής μειονότητας ενέτασσαν τη διαρροή στην προσπάθεια των αρχών να κατευνάσουν την οργή των ομογενών στη Χειμάρρα.

Αυτός θεωρείται από τους μειονοτικούς ότι ήταν και ο λόγος που ο Μπελέρης δεν οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Χειμάρρας, αλλά σε εκείνο της Αυλώνας που απέχει αρκετά χιλιόμετρα. Έως τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και επομένως δεν του έχει ασκηθεί και δίωξη.

Την ίδια στιγμή στη Χειμάρρα επικρατεί αγανάκτηση με στελέχη της ομογένειας να ομιλούν περί σκόπιμης ενεργείας, με στόχο την τρομοκράτηση των μελών της ελληνικής μειονότητας ώστε να μην προσέλθουν να ψηφίσουν την Κυριακή. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες, που έσπευσε προς συμπαράσταση του Μπελέρη στη Χειμάρρα, αναφέρει:

«Μετά από μία εβδομάδα παραληρήματος, καλλιέργειας μίσους, διάσπασης και λιντσαρίσματος από πλευράς του πρωθυπουργού Ράμα σε βάρος του υποψηφίου του συνασπισμού «Μαζί κερδίζουμε» κ. Μπελέρη στη Χειμάρρα, με εντολή και παραγγελία του Π/Θ αστυνομικές δυνάμεις απήγαγαν στο κέντρο της Χιμάρας, σε μια απαίσια σκηνή για να τον μεταφέρουν στην αστυνομική δ/νση Αυλώνα, τον κ. Μπελέρη και το δικηγόρο του. Πρόκειται για μία ανεξήγητη για τα δημοκρατικά δεδομένα και άνευ προηγουμένου πράξη, είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται μόνο με ολοκληρωτικά καθεστώτα. Τους καλούμε να απελευθερωθεί ο Μπελέρης, να διασφαλιστεί η εκλογική διαδικασία και η ψήφος, καλούμε τον Π/Θ να εγκαταλείψει τους εκφοβισμούς σε βάρος των πολιτών και τις προσπάθειες αλλοίωσης της βούλησης του λαού. Προειδοποιήσαμε με την προχθεσινή μας ανακοίνωση και επιθυμούμε να καλέσουμε πάλι τα ΜΜΕ να δώσουν το παρών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία».

Σε ανακοίνωσή της, εξάλλου, η Ένωση Χειμαρριωτών, αφού καταγγέλλει διαρκείς «καθεστωτικές πρακτικές» του πρωθυπουργού Ράμα εναντίον του ελληνισμού της Χιμάρας, καλεί τους ομογενείς «να μην υποκύψουν στους εκφοβισμούς και να προσέλθουν στην κάλπη για να εκλέξουν δήμαρχο τον Φρέντι Μπελερη».

Αντιδράσεις από φορείς της μειονότητας

Οι φορείς της μειονότητας, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ, αντέδρασαν για την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτηρίζουν, επίθεση εναντίον του ελληνισμού της Αλβανίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φρέντι Μπελέρης, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, ως υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος τόσο από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ, όσο και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα.

Στην πορεία προς την κάλπη, ο Φρέντι Μπελέρης δέχθηκε σκληρές επιθέσεις από μερίδα του Τύπου αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως την επόμενη των εκλογών θα «λογαριαστεί προσωπικά» μαζί του.

Η σύλληψη του Φ. Μπελέρη έχει καταγραφεί σε βίντεο το οποίο ανήρτησε στο Facebook το himara.gr