Credit Suisse: Καταγραφή εκροών περιουσιακών στοιχείων άνω των 68 δισ. δολαρίων

από Team MyPortal.gr
sms

Η Credit Suisse αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι υπέστη καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων ύψους 61,2 δισ. ελβετικών φράγκων (68,6 δισ. δολαρίων) κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του πρώτου τριμήνου που κατέληξε στην έκτακτη διάσωσή της από την UBS.

Οι εκροές καταθέσεων αντιπροσώπευαν το 57% των καθαρών εκροών περιουσιακών στοιχείων από τη μονάδα διαχείρισης περιουσίας της Credit Suisse και την ελβετική τράπεζα για το τρίμηνο.

Οι ελβετικές αρχές μεσολάβησαν για την αμφιλεγόμενη συμφωνία ύψους 3 δισ. ελβετικών φράγκων κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου στα τέλη Μαρτίου.

Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, εκτός απροόπτου, αλλά η πλήρης απορρόφηση των δραστηριοτήτων της Credit Suisse από τον όμιλο UBS αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία έως τέσσερα χρόνια.

Η UBS ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής του ομίλου της θα παραμείνει στη θέση του λόγω της σχεδιαζόμενης εξαγοράς της Credit Suisse.

Η συμφωνία παραμένει βυθισμένη σε νομικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις, ιδίως γύρω από την εξάλειψη 17 δισ. δολαρίων ομολόγων AT1 της Credit Suisse. Η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA αντιμετωπίζει αγωγή από τους κατόχους ομολόγων για την απόφαση να μηδενιστούν τα ομόλογα AT1 – που θεωρούνται ευρέως ως σχετικά επικίνδυνες επενδύσεις – ενώ οι επενδυτές μετοχών θα λάβουν πληρωμές στο πλαίσιο της εξαγοράς.

Κατά την ετήσια γενική συνέλευση τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Άξελ Λέχμαν και ο διευθύνων σύμβουλος Ούλριχ Κόρνερ ζήτησαν συγγνώμη από τους μετόχους και το προσωπικό. Και οι δύο ανέλαβαν τα καθήκοντά τους τα τελευταία δύο χρόνια και κληρονόμησαν μια τράπεζα που παραπαίει από μια σειρά σκανδάλων υψηλού προφίλ, αποτυχίες στη διαχείριση κινδύνων και μεγάλες ζημίες.

Η Credit Suisse κατέγραψε το 2022 ετήσιες καθαρές ζημίες 7,3 δισ. ελβετικών φράγκων, συμπεριλαμβανομένων ζημιών 1,4 δισ. μόνο το τέταρτο τρίμηνο.