Κυρ. Μητσοτάκης: Αύξηση 8% στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ

από Team MyPortal.gr
sms

Ως «ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών που διεξάγεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική». Όπως είπε κ. Μητσοτάκης, «το 2023 η Ελλάδα θα παράγει πρωτογενές πλεόνασμα». Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση 8% των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για όλους τους δικαιούχους.

Νωρίτερα, για μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος του 2022 είχε κάνει λόγο ο Χρ. Σταϊκούρας, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε στην επιτυχημένη αναπτυξιακή πολιτική. Παράλληλα, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης στάθηκε στις σημαντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Κυρ. Μητσοτάκη:

«Ακούγοντας τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, θυμήθηκα τον Δαρβίνο και τη ρήση του που επιβιώνει όποιος προσαρμόζεται κι αυτό έκανε ο τόπος μας. Εντάξαμε τις εθνικές μας προτεραιότητες στις απαιτήσεις της εποχής, για να είναι η Ελλάδα σήμερα η ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης.

Δεν θυμίζει το 2023 η Ελλάδα την Ελλάδα των capital control, μια διχασμένη χώρα και αναξιόπιστη με τον πάροχο του ηλεκτρισμού υπερχρεωμένο. Από το 2019 κάναμε βήματα μπροστά, και πλέον έχουμε τη 2η ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Με τη βοήθεια και του τουρισμού ελπίζω να διατηρηθούμε έτσι. Πρέπει όμως οι αριθμοί να αντανακλούν και κοινωνική ευημερία. Φτάσαμε σε επίπεδα προ κρίσης, η απασχόληση βελτιώθηκε, αναστράφηκε το brain drain.

Στο ίδιο διάστημα είδαν τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται τρεις φορές. Οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας είδαν την Πολιτεία δίπλα τους. Όλα αυτά δεν έγιναν σε κάποιο ομαλό περιβάλλον. Έγιναν εν μέσω πανδημίας, υβριδικών απειλών στον Έβρο, ενεργειακής κρίσης και εθνικών προκλήσεων. Κάναμε δύσκολες επιλογές, όπως είπε και ο Πασκάλ.

Τελικοί κριτές είναι όσοι αξιολογούν την εθνική οικονομία που αναβαθμίστηκε 12 φορές και είναι ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα. Εφόσον από τις εκλογές προκύψει σταθερή κυβέρνηση θα ανακτήσουμε επενδυτική βαθμίδα.

Περιορίσαμε επιπτώσεις από το εισαγόμενο κύμα ακρίβειας και τον πληθωρισμό που είναι ο 5ος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη στο 5,4% από το 7% της Ευρωζώνης. Απόδειξη με το 5ετές ομόλογο πως μας εμπιστεύονται.

Όλα αυτά δεν έτυχαν, δεν ήρθαν με το πάτημα ενός κουμπιού. Το 2019 από εδώ δεν είχα υποσχεθεί θαύματα. Από τότε είχα περιγράψει την οικονομική μας στόχευση ως τρίγωνο. Μεταρρυθμίσεις, που έγιναν στην αγορά εργασίας, στην επικουρική ασφάλιση και βέβαια το Ελλάδα 2.0, σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας που οδήγησε την Ελλάδα να εισπράξει 11 δισ. από ευρωπαϊκούς πόρους για να δρομολογήσουμε ένα αναπτυξιακό άλμα. Είμαστε πρωτοπόροι στις ΑΠΕ με το 50% της ενέργειας να καλύπτεται από αυτές.

Η δεύτερη πλευρά του τριγώνου αφορούσε την φορολόγηση. Είχαμε δεσμευτεί το 2019 πως θα μειώσουμε το φόρους και μειώσαμε πάνω από 50 φόρους, όπως κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, έπεσε ο φόρος στα μερίσματα, δώσαμε κίνητρα στην καινοτομία των επιχειρήσεων. Το κάναμε χωρίς να απειληθεί η δημοσιονομική πολιτική. Θα είμαι λίγο πιο συγκρατημένος για το έλλειμμα αλλά το 2023 η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι τράπεζες μας είχαν 45% κόκκινα δάνεια και τώρα είναι σε μονοψήφιο επίπεδο και όλες είναι θωρακισμένες από τις παγκόσμιες διαταράξεις, παρά τα όσα έγιναν στις ελβετικές τράπεζες. Χθες ανακοινώθηκε για τους δανειολήπτες η παράταση.

Η χώρα μας πια δεν είναι πρόβλημα αλλά μέρος της λύσης. Φιλοξενούμε τεχνολογικούς κόλοσσους, όπως η Google, και βέβαια δεν είναι τυχαίο οτι το Economist θεωρεί πως η χώρα μας έχει πετύχει τη μεγαλύτερη βελτίωση στο οικονομικό περιβάλλον. Κάναμε ρεκόρ εξαγωγών 20ετίας και πλησιάζουμε την πρωταθλήτρια Πορτογαλία. Κακά τα ψέματα, ίσως αυτοί οι δείκτες όσους ξέρουν να μεταφράζουν αριθμούς. Σημασία έχει να ξέρει ο πολίτης πως βελτιώνεται και η δική του ζωή.

Η κοινωνία μας είδε στην πράξη τη στήριξη με 50 δισ. ευρώ, οι επιχειρήσεις μας είδαν την επιστρεπτέα προκαταβολή και οι πολίτες είδαν το πλεόνασμα του πλούτου να επιστρέφει. Είναι αποτελέσματα της πολιτικής μας, να βελτιώνονται οι αμοιβές και να προστατεύονται οι ευάλωτοι. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη φροντίδα μας στους ευάλωτους, η αλήθεια είναι πως δεν την ακολούθησαν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και γι αυτό θα τα αυξήσουμε κατά 8% όπως μας επιτρέπει η οικονομία μας.

Μένω στο αναμφισβήτητο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έγινε πια καλό παράδειγμα, οι Έλληνες από διχασμένοι είναι αισιόδοξοι παρά τα προβλήματα.

Τις εθνικές μας πρωτοβουλίες τις συνόδευαν και ευρωπαϊκές. Δεν διευθετούσαμε μόνο τα προβλήματα της χώρας μας. Να θυμίσω τη συνεισφορά μας στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό στην πανδημία, τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ευρώπη έκανε άλμα στο μέλλον με τον δανεισμό στηρίζοντας στόχους όπως η πράσινη ανάκαμψη. Όπως παρότι αργήσαμε δώσαμε παρών στην ελάφρυνση για το φυσικό αέριο και η Ευρώπη απέδειξε πως μπορεί να δίνει λύσεις. Επίσης, έχουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και είναι σαφές με όλους πως οι παλιοί κανόνες είναι πια αναποτελεσματικοί. Χώρες όπως εμείς και η Ιρλανδία που πονέσαμε, έχει αποδειχτεί πως η μείωση του χρέους μπορεί να συνδυάζεται με αναπτυξιακά μέτρα. Να συμφωνήσουμε στα δημοσιονομικά μέτρα και να δώσουμε μια συνοχή, καθώς πληγωθήκαμε από τη δεκαετή οικονομική κρίση και υπάρχει απόσταση, είναι αλήθεια, αλλά η Ιρλανδία είναι παράδειγμα και γιατί να μην κάνουμε κι εμείς το ίδιο αναπτυξιακό άλμα.

Θα σφραγιστεί πιστεύω στις εκλογές που έρχονται. Οι πολίτες μας θα κρίνουν και θα αποφασίσουν μέσω της διαδρομής που μπορεί να έχει ακόμα επιτυχίες. Όταν ενωμένοι στις 21 Μαΐου οι Έλληνες να δώσουν ψήφο στην προκοπή. Να προχωρήσει η χώρα μπροστά, σταθερά και τολμηρά».