ΠΟΥ: Δεν συνιστά συνδυασμό εμβολίων

από Team MyPortal.gr
sms

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν συνιστά την εναλλαγή εμβολίων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης προς το παρόν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να πούμε αν αυτό μπορεί να γίνει ή όχι, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις, στη Γενεύη την Παρασκευή.

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας (Stiko) είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι θεωρεί πως ο διασταυρούμενος εμβολιασμός με το AstraZeneca και ένα άλλο εμβόλιο ήταν ακίνδυνος. Η Χάρις υπενθύμισε ότι αυτή ήταν η θέση του συμβουλευτικού συμβουλίου Sage, όταν κυκλοφόρησε τις συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca τον Φεβρουάριο. Εκείνη την εποχή, ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες ζήτησαν επίσης ειδικές μελέτες σχετικά με τη δυνατότητα διασταυρούμενου εμβολιασμού, τόνισε.

Ερευνητές δοκιμάζουν εδώ και καιρό κατά πόσο τα εμβόλια μπορούν ενδεχομένως να συνδυαστούν μεταξύ τους, εξακολουθώντας να παρέχουν πλήρη προστασία. Ωστόσο, ο ΠΟΥ προφανώς δεν θεωρεί ότι τα δεδομένα είναι αρκετά για να μπορεί να γίνει μια τέτοια σύσταση.