Μέρτζος κατά Ζάεφ: Δυναμίτισε τη “Συμφωνία των Πρεσπών”

από Team MyPortal.gr
sms

Ο γνωστός δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νίκος Μέρτζος κατηγορεί με άρθρο του στην “Καθημερινή” τον Ζόραν Ζάεφ πως με τις πρόσφατες δηλώσεις του δυναμίτισε τη “Συμφωνία των Πρεσπών”: “

Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του. Με το νωπό αλυτρωτικό μήνυμά του εις βάρος της ελληνικής Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έδειξε συν τοις άλλοις ότι δεν αντιλαμβάνεται πως ο αλυτρωτισμός έχει πολλά πρόσωπα και αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της δικής του χώρας. Οι Αλβανοί απειλούν να την αλώσουν εκ των ένδον. Και η Βουλγαρία τη θεωρεί επαρχία της με αδελφό ομόγλωσσο πληθυσμό. Μοναδική οδός διαφυγής, η Ελλάδα. Αλλά ο Ζάεφ δυναμίτισε τη συμφωνία των Πρεσπών”, σημειώνει.

Ο κ. Μέρτζος προ μηνών με αρθρογραφία του είχε ταχθεί υπέρ ενός “έντιμου συμβιβασιμού” με την γειτονική χώρα. “Επειτα από άγονες αναμετρήσεις επί ένα τέταρτο του αιώνα, Αθήνα και Σκόπια δείχνουν να πλησιάζουν αρκετά, αλλά διόλου οριστικά ακόμη, σε έναν συμβιβασμό για την ονομασία του μικρού γείτονά μας και όσα συνεπάγεται η χρήση αυτής”, είχε αναφέρει σε άρθρο του πάλι στην “Καθημερινή” τον περασμένο Ιανουάριο, εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, το οποίο κατέληγε ως εξής: “Σ’ αυτό το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό πεδίο οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να διαφυλάξουν και να ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδος. Κλειδί μπορεί να αποδειχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός με το κράτος των Σκοπίων”.