ΤτΕ: Ενέργεια και βιομηχανικά αγαθά μείωσαν τον πληθωρισμό

από Team MyPortal.gr
sms

Η σημαντική πτώση του πληθωρισμού της ενέργειας και η περαιτέρω μείωση του μη ενεργειακού πληθωρισμού βιομηχανικών αγαθών είναι οι βασικοί λόγοι, σύμφωνα με τους αναλυτές της Τράπεζας της Ελλάδος για τους οποίους μειώθηκε περαιτέρω ο πληθωρισμός  σε 2,2% τον Αύγουστο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούλιο (2,6%) και τον Ιούνιο (2,5%).

Όπως αναφέρεται στην έκδοση Inflation Monitor της ΤτΕ, ο πυρήνας του πληθωρισμού (ΕνΔΤΚ χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα) υποχώρησε στο 2,8% τον Αύγουστο του 2024 από 2,9% που αναφέρθηκε τον Ιούλιο και τον Ιούνιο. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές της ΤτΕ οφείλεται επίσης στην επιβράδυνση του πληθωρισμού των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών, που αντιστάθμισε τον αυξημένο ρυθμό του πληθωρισμού των υπηρεσιών.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 2,9% τον Ιούλιο και στο 2,5% τον Αύγουστο του 2024, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2021, από 3,0% τον Ιούνιο. Ο πυρήνας του πληθωρισμού ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Αύγουστο, αντιστοιχώντας στην ένδειξη του Ιουλίου.

Ο ετήσιος κύριος πληθωρισμός βάσει του επιταχύνθηκε περαιτέρω σε 3,2% τον Αύγουστο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούλιο (3,0%) και τον Ιούνιο (2,5%). Αυτό σχετίζεται με την αύξηση του πληθωρισμού στις κατηγορίες των  μη επεξεργασμένων τροφίμων, ενέργειας και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών. Ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε σε 3,7% τον Ιούλιο του 2024 από 3,4% τον Ιούνιο, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,7% τον Αύγουστο, αντανακλώντας έναν υψηλότερο ρυθμό για τη συνιστώσα των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών που αντισταθμίστηκε από ένα χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού για τις υπηρεσίες.

Δείκτες

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες που επηρεάζονται από την πορεία του πληθωρισμού, η Τράπεζα της Ελλάδος στο Inflation Report σημειώνει ότι οι αποδόσεις των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ονομαστικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ υποχώρησαν, κατά το εξεταζόμενο δίμηνο.

Ειδικότερα, στη ζώνη του ευρώ οι ονομαστικές αποδόσεις υποχώρησαν σε σύγκριση με δύο μήνες πριν, περισσότερο για τα μεσοπρόθεσμα ομόλογα, κυρίως λόγω των χαμηλότερων προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Στις ΗΠΑ οι ονομαστικές αποδόσεις υποχώρησαν επίσης, και πάλι περισσότερο για τα μεσοπρόθεσμα ομόλογα, καθώς οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας ήταν ηπιότεροι του αναμενόμενου- οι πραγματικές αποδόσεις μειώθηκαν, καθώς οι ενδείξεις για την αγορά εργασίας ήταν χειρότερες του αναμενόμενου, σε συνδυασμό με την πτώση των προσδοκιών της αγοράς για τον πληθωρισμό.