Σε περιδίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή ονόματος – Νέες ενστάσεις και αντιδράσεις

από Team MyPortal.gr
sms

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία εν μέσω ενστάσεων για τις αλλαγές στο καταστατικό και στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, που εισηγείται ο Στέφανο Κασσελάκης, ενώ φαίνεται πως «παγώνει» προσώρας η αλλαγή ονόματος, καθώς αυξάνονται οι εσωκομματικές αντιδράσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το προτεινόμενο όνομα «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» δεν θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση, καθώς με πρόταση του Πάνου Ρήγα το θέμα θα είναι το τελευταίο που θα απασχολήσει τα μέλη του κομματικού οργάνου, δηλαδή αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση και για τα 50 άρθρα.

Με την αποδοχή της πρότασης Ρήγα από τα υπόλοιπα μέλη, μεταξύ των οποίων και όσων υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη ουσιαστικά το θέμα παραπέμπεται στις «καλένδες», ενδεικτικό του βαθμού αντιδράσεων που προκάλεσε στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και της υποχώρησης από την πλευρά του προέδρου για να μην οξυνθεί ακόμα περισσότερο το κλίμα έντασης που επικρατεί.

Ήδη, επιφυλάξεις για το ζήτημα έχουν εκφράσει ανοιχτά πολλά στελέχη, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται ο Νέος Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και ο Βουλευτής, Βασίλης Κόκκαλης, ενώ αρκετά πρωτοκλασάτα μέλη του κόμματος εξέφρασαν δημοσίως την αντίθεσή τους.

Μοναδική εξαίρεση ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρας ο οποίος έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να τοποθετηθεί δημοσίως τόσο για την αλλαγή ονόματος του κόμματος, όσο και για τις μεταβολές που προωθεί ο Στέφανος Κασσελάκης στο καταστατικό.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή προκειμένου η εισήγηση για το νέο καταστατικό να κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει το σαββατοκύριακο, διαφορετικά το μόνο θέμα που απασχολήσει το κομματικό όργανο θα είναι το ζήτημα ηγεσίας που θέτει ο Παύλος Πολάκης και η ομάδα των «87».

Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιπες αλλαγές του καταστατικού που προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης αφορούν το ασυμβίβαστο και τη δομή του κόμματος. Συγκεκριμένα:

Οι βουλευτές δεν θα είναι στα κομματικά όργανα, θα έχουν δυνατότητα για τρεις θητείες να εκλεγούν. Αν θέλει κάποιος να εκλεγεί για μια ακόμα θητεία θα πρέπει να αλλάξει εκλογική περιφέρεια.

Επίσης, τα μέλη αποφασίζουν για τη γραμμή του κόμματος και για τα ψηφοδέλτια, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βουλευτές και ευρωβουλευτές θα συμμετέχουν μόνο στο εθνικό συμβούλιο – που θα αποτελείται από 151 μέλη – το οποίο θα αντικαταστήσει την Κεντρική Επιτροπή.

Αν κάποιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές και μετέχει σε όργανο του κόμματος, θα πρέπει να έχει παραιτηθεί από αυτό 24 μήνες πριν.

Οι οργανωτικές αλλαγές που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης δεν λειτούργησαν ούτε κατευναστικά, αλλά ούτε και ως αντιπερισπασμός αν υπήρχε τέτοια πρόθεση, ενώ αντιθέτως άνοιξαν ένα νέο μέτωπο το οποίο επεκτάθηκε και σε επίπεδο «συμμάχων».

Ένα ακόμα ακανθώδες θέμα που θα επηρεάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας που θα ανακοινώσει την προτεινόμενη ποινής για τον Χρήστο Σπίρτζη. Οι πληροφορίες μιλούν για σκληρή απόφαση που θα αποτελέσει «προειδοποίηση» για την εσωκομματική αντιπολίτευση.