Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Μακεδονίας στην ανασυγκρότηση της ελληνικής βιομηχανίας

από Team MyPortal.gr
sms

Του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου

Η αναγέννηση της Ελληνικής Βιομηχανίας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης γιατί είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα και τη σταθερότητα της ανάπτυξης, αλλά και την ίδια την ασφάλεια της χώρας.

Θέλουμε μια βιομηχανία σύγχρονη και ανταγωνιστική, που θα εξαπλώνεται σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας, που μέσω αυτής θα αξιοποιείται η έρευνα και η καινοτομία και θα υπάρχει άμεση σύνδεση με την αγορά.

Σε αυτή την πορεία ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλων των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου -στη Σίνδο- με 12.500 στρέμματα έκταση, 560 ενεργές επιχειρήσεις (που αντιστοιχούν στο 3% του Α.Ε.Π. της χώρας), με ισχυρές εξαγωγικές δραστηριότητες και 20 χιλιάδες εργαζόμενους.

Στην ΒΙΠΕΘ υλοποιούνται έργα 15,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται με 7,6 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Με αυτό το πρόγραμμα παρεμβάσεων: αναβαθμίζονται οι υποδομές του πάρκου, ενισχύεται η ασφάλεια, διευκολύνεται η μεταφορά των προϊόντων, η συνεργασία των εγκατεστημένων εταιρειών, η παραγωγικότητα και η δυναμική των επιχειρήσεων.

Έργα και παρεμβάσεις πραγματοποιούνται επίσης και στα βιομηχανικά πάρκα Κιλκίς και Σερρών, ύψους 1,5 εκατ. Ευρώ.

Προχωρά, επίσης, η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ένα έργο προϋπολογισμού 155 – 260 εκατ. Ευρώ, ώστε ο χώρος να διαμορφωθεί σε κέντρο με χρήσεις logistics, μεταποίησης και ζωνών ελεύθερου εμπορίου. Η υλοποίηση των διαγωνιστικών διαδικασιών έχει ανατεθεί στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ και η σύμβαση παραχώρησης εκτιμάται πως θα γίνει εντός του 2025.

Με 80 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμε τη μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου, επίσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνει 875 επιχειρήσεις.

Η ενδυνάμωση της έρευνας και της καινοτομίας και η σύνδεση της με την παραγωγική οικονομία, η προσέλκυση παραγωγικών ιδιωτικών επενδύσεων, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στην πατρίδα μας.

Γι’ αυτό και το Thess Intec είναι ένα εμβληματικό έργο για τη χώρα μας. Με ίδρυση τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς στην Περαία η Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί σε πρωτεύουσα καινοτομίας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που χρηματοδοτεί το υπουργείο Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 33 εκατ. από το Ταμεία Ανάκαμψης και 20 εκατ. € ιδιωτικές επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, υλοποιούμε το πρόγραμμα Έξυπνη Μεταποίηση, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής τους υποδομής και του κατασκευαστικού τους εξοπλισμού με χρήση έξυπνων τεχνολογιών αιχμής, με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Από τη δράση προϋπολογισμού 88 εκατ. ευρώ αναμένεται να ωφεληθούν και εταιρείες της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βορείου Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά στον Α’ κύκλο της μεταποίησης του τελευταίου αναπτυξιακού νόμου -της κυβέρνησής μας- για τον οποίο έχει εκδοθεί το σύνολο των αποφάσεων υπαγωγής, στην Κεντρική Μακεδονία έχουν ενταχθεί 45 επιχειρήσεις, που θα ενισχυθούν συνολικά με 68 εκατ. Ευρώ (επιδοτήσεις, leasing και φοροαπαλλαγές).

Σε έναν κόσμο αλλεπάλληλων κρίσεων η διασφάλιση της αυτάρκειας με εγχώρια παραγωγή και της εφοδιαστικής αλυσίδας βασικών αγαθών συμβάλλουν στην ασφάλεια της πατρίδας μας και την ευημερία των πολιτών. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε επενδύοντας και ενισχύοντας τη δημιουργικότητα των Ελλήνων, στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

(Δημοσιεύεται στην έκδοση του MyPortal.gr για την 88η ΔΕΘ)